Okamura s Fialou znovu vyzvou poslance Úsvitu ke složení mandátu

26.02.2015 6:08

Šéf Úsvitu Tomio Okamura a někdejší předseda klubu Radim Fiala dnes znovu vyzvou část poslanců hnutí, aby odešli ze Sněmovny i ze strany kvůli tomu, že chtějí založit nové politické uskupení. Na tiskové konferenci chtějí podle Fialy oba politici také dát možnost části poslanců, aby se k Okamurovi vrátili. Informuje o tom ČTK.

Okamura s Fialou znovu vyzvou poslance Úsvitu ke složení mandátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura chování svých kolegů označil za puč a zradu na voličích

"Já můžu jenom prozradit, že je znovu vyzveme ke složení mandátu a odchodu z Úsvitu," řekl ve středu Fiala. Podle reakce poslanců pak chtějí s Okamurou postupovat dále. Poslanci v úterý výzvu ke složení mandátu odmítli. Nevidí k tomu prý důvod. V Česku je k tomu strana nemůže donutit.

Pokud poslanci Úsvitu, které k tomu vyzval Okamura, nesloží mandát, bude se věc muset řešit poměrně radikálním způsobem, míní Fiala. Konkrétní způsob neprozradil, jasné kroky by chtěla dvojice sdělit příští týden. To, že by spolu s Okamurou dnes oznámili rezignaci, Fiala vyloučil.

Hlavním smyslem čtvrteční tiskové konference, které by se mohli zúčastnit i další podporovatelé Okamury, je podle Fialy vyzvat část poslanců, která prý dodnes nepochopila, že se podílí na puči, aby přehodnotila svůj postoj. "Ještě řadě z nich chceme dát příležitost, aby se k Tomiu Okamurovi znova přidali," řekl. Smíření s celou skupinou poslanců si ale Fiala představit nedokáže.

Deset z celkem 14 členů poslaneckého klubu Úsvitu podpořilo nedávno založení nové politické strany pro hájení národních zájmů. Podporu návrh získal i na předsednictvu a celostátní konferenci strany. Okamura jednání poslanců považuje za puč.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…