Okamura sbírá hlasy k vyvolání mimořádného hlasování o nedůvěře vládě

29.09.2015 15:50

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) chce kvůli postoji vlády k migraci vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu. Podpisy, kterých potřebuje 50, chce strana disponující dvěma poslanci sbírat i u jiných uskupení. Zatím žádný jiný podpis nemá. Migrace se týká i iniciativa Úsvitu - Národní koalice, který chce předložit návrh referenda na vystoupení z Evropské unie a odmítnutí kvót na přerozdělování uprchlíků.

Okamura sbírá hlasy k vyvolání mimořádného hlasování o nedůvěře vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

"Souhlasíte s tím, aby Česká republika nedodržovala jakýkoliv právní akt Evropské unie o relokacích žadatelů o mezinárodní ochranu?" chce se Úsvit v referendu dotázat občanů. Druhá otázka se týká souhlasu Čechů s žalobou proti rozhodnutí o kvótách.

I když česká vláda dlouhodobě vystupuje proti kvótám, rozhodla se, že se jim nebude bránit soudně. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by takový postup poškodil pozici Česka při jednání o dalších otázkách souvisejících s migrací.

"Odmítáme respektovat jakýkoli diktát Bruselu. Proto chceme, aby sami občané rozhodli o tom, že Česká republika nebude diktování Bruselu respektovat a obrátí se na Evropský soudní dvůr. Chci jasně říct, že my vládě nevěříme, že nás před imigranty ochrání," uvedl k návrhu předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Okamurovo hnutí chce hlasování o nedůvěře vládě

Vládě v této otázce nevěří ani SPD, podle níž Sobotkův kabinet kapituloval před diktátem Bruselu. K vyvolání hlasování o nedůvěře vládě je třeba podpisů 50 poslanců. Že by je strana mohla sehnat, se podle hlasů ze Sněmovny jeví nepravděpodobně.

Potvrzují to i reakce dalších opozičních stran. ODS na tiskové konferenci uvedla, že nebude podporovat návrhy Okamurova hnutí. Také referendum navrhované Úsvitem má za populistické gesto, které strana navrhuje, aniž řekla, co by se stalo, pokud by Česko osmadvacítku skutečně opustilo.

Jasnou podporu nenašla iniciativa SPD ani u komunistů. Jejich místopředseda Jiří Dolejš uvedl, že by záleželo na politických konzultacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…