Okamura ve sněmovně vytočil profesora Fialu. Ten udělal něco, co prý ještě nikdy

11.02.2021 16:49

Hnutí SPD nepodpoří prodloužení nouzového stavu. Lídr SPD Tomio Okamura před poslanci zdůvodnil proč. Zároveň apeloval na návrat žáků do škol či na otevření skiareálů.

Okamura ve sněmovně vytočil profesora Fialu. Ten udělal něco, co prý ještě nikdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

„My v hnutí SPD jsme situaci nikdy nebagatelizovali. Od počátku navrhujeme konkrétní konstruktivní řešení situace. Opakovaně navrhujeme, aby vláda provedla novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, aby bylo možné zajistit ochranu ohrožených skupin občanů a fungování zdravotního systému bez nutnosti plošného vyhlašování nouzového stavu. Spolu s tím je třeba novelizovat další dva zákony. Aby Správa státních hmotných rezerv mohla nakupovat zdravotnický materiál a vojáci mohli pomáhat i ve zdravotních a sociálních zařízeních,“ poznamenal Okamura.

Vyzval vládu k ochraně ohrožených skupin. „Většinu občanů, kterých je 80 procent, nechme žít a pracovat. Hnutí SPD také požaduje co nejdřívější návrat žáků do škol. Dlouhodobé distanční vzdělání nemůže nahradit vztah učitel – žák – spolužáci. Je potřeba také odlehčit rodičům, kteří jsou s dětmi již dlouhodobě doma,“ apeloval Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Žádáme také otevření skiareálů, protože pobyt na čerstvém vzduchu zvyšuje imunitu,“ podotkl. „Nouzový stav, plošná opatření a vládní omezení fakticky nic nepřinášejí. Nepřinášejí viditelné změny. Situace kolem covidu poukázaly naopak na to, že nemocnice trpí nedostatkem personálu dlouhodobě, nikoliv jen kvůli covidu,“ dodal Okamura.

Apeluje na to, že raketově vzrostl počet případů psychických obtíží. „Místo aby vláda cílila na ochranu ohrožených skupin, vláda dělá plošná opatření. Výsledkem je několik tisíc mrtvých na covid, statisíce ožebračených, likvidace školství, kultury. Situace ve společnosti dospěla do situace, kdy média ostrakizují a pronásledují lidi za jejich prohřešky,“ uvedl Okamura a poukázal i na udávání. „Je tohle stát, je tohle země, kterou chceme?“ ptal se rozhorleně Okamura. Lidé podle něj také zanedbávají prevenci.

Když hovořil o těch, kteří zemřeli, zmínil rovněž, že mnozí zemřeli proto, že neměli podle něj přístup ke zdravotní péči. Domnívá se, že mnohé také zabila panika z covidu.

„Myslím, že vláda, média i my všichni bychom si měli nalít čistého vína. Proč například vláda již dávno nezařídila, aby ohrožení lidé dostávali to nutné minimum? Respirátory, dezinfekci a vitamíny,“ apeloval také Okamura.

Co se týče očkování, hnutí SPD klade důraz na dobrovolnost. Vládou řízené očkování pod taktovkou z Bruselu, jak jej označil, je podle něj velmi dlouhé. 

Chvíli po Okamurovi vystoupil předseda ODS Petr Fiala, který uvedl, že ačkoliv nemá ve zvyku komentovat uzavřená jednání, tak dopolední jednání vypadalo jinak, než tvrdí Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…