Okamura vyhrál, internet mu to nedaruje. Nové sprosťárny a Švédsko

24.05.2021 16:29 | Ze sítí

Omluvte se mu a už mu tak neříkejte, platit nemusíte. Tak zní v kostce soudní rozhodnutí v soudním sporu mezi předsedou SPD Tomiem Okamurou a časopisem Reflex, který ho před devíti lety nazval „Pitomiem“. Ovšem díky tomuto rozsudku se obálka Reflexu objevila na ČT i jinde. „Kdyby ten mamlas do toho nezabrušoval, tak už se dávno po téhle kauze slehla zem. Takhle mu ten přídomek zůstane navěky!“ zní z internetu a ozývají se i horší věci. A navíc, zprávu jeden překladatel vyslal i do Švédska.

Okamura vyhrál, internet mu to nedaruje. Nové sprosťárny a Švédsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Pitomio“. Dnes bylo nadobro soudně rozhodnuto o této přezdívce, kterou časopis Reflex použil v roce 2012, a pro předsedu SPD příznivě. Jak informují česká média, týdeník se musí Okamurovi omluvit a nesmí označení dále používat. Nicméně, finanční odškodnění 300 000 Kč, které politik požadoval, se konat nebude. „Nejde o projev přípustné kritiky,“ prohlásil předseda senátu Jiří Čurda.

Je ovšem otázkou, zda si předseda SPD pomohl. Obálka Reflexu se totiž objevila jak v dalších denících, které o kauze informovaly, tak na obrazovce ČT.

Na Twitteru pak existuje účet „Pitomio™“, založený v dubnu minulého roku. A jeho správce se teď baví, protože mu média dělají reklamu. „Ein Volk, ein Reich, ein Pitomio!“ reagoval.

I od jiných komentátorů na sociálních sítí zní odhodlání, že tuto přezdívku budou používat dále. „Pokud neva, já to na své triko budu používat dál, ju. Prostě Pitomio a jinak mu neřeknu a neříkám,“ pravil Radek Černý.

„Kdyby ten mamlas do toho nezabrušoval, tak už se dávno po téhle kauze slehla zem. Takhle mu ten přídomek zůstane navěky! Viď, PITOMIO...“ soudil Hynek Sedloň a tento názor zastávali i další.

Jiní pro změnu navrhli, aby se použila tedy jiná přezdívka. „Po vzoru Prince se teď bude říkat ‚Ten, kterému se nesmí říkat Pitomio?‘,“ tázal se jeden komentující. „Je pravda, že on není Pitomio, ale prostě píčus...“ mínil „náhodný kolemjdoucí“. „Pitomio už zůstaneš, kokote,“ vzkazoval další anonym.

„Lidi, neříkejte tomu Pitomiovi Pitomio, když se to teda nesmí. Pojďme mu raději říkat DEBIL...“ navrhoval bývalý učitel.

„R.I.P. Pitomio. Bylo to fajn 9 let, díky za ně,“ poděkoval Reflexu politolog Miloš Gregor.

Ale byli i tací, kteří se k pokřikování „Pitomio“ nepřipojili. „Mně označení Pitomio přijde neuvěřitelně ubohé a spíše vypovídající o myšlenkové zoufalosti autora a stádnosti uživatelů. Je to rozumově na úrovni posměváčků z třetí třídy ZŠ. A to nejsem jeho příznivec ani náhodou,“ uvedl Jiří Bečva.

A novinka se dokonce šíří ve švédštině. Překladatel ze Stockholmu a Ostravy, Ronnie Yström o předsedovi SPD informoval v tomto jazyce. Tedy že se Reflex musí Okamurovi omluvit, ale on se zároveň musí omluvit Ústavu nezávislé žurnalistiky za to, že server HlídacíPes.org nazval „mediální žumpou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…