Okamurova smršť v ČT. Drtinová ho opět neudržela na uzdě

04.12.2013 19:22

Tomio Okamura byl hostem středečního vydání Interview Daniely Drtinové. Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie dostál své pověsti rychlého a neúnavného řečníka a moderátorku sotva pustil ke slovu. Postěžoval si tak na přístup ostatních stran k principu poměrného zastoupení, zmínil Nečasovu milenku a uvedl, že se TOP 09 chová amorálně.

Okamurova smršť v ČT. Drtinová ho opět neudržela na uzdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura na tiskové konferenci

Tomio Okamura podruhé neúspěšně kandidoval na místopředsedu sněmovny, zkoušet to ale hodlá dál. "U nás se nejedná o funkci, řekl jsem, že kdybych byl zvolen místopředsedou sněmovny, tak nechci žádné peníze ani výsady, chci být příkladem," říká s tím, že chce šetřit státní peníze. Podle Okamury je také důležité, aby jejich strana byla schopná prosadit svůj program, má totiž pouze čtrnáct poslanců. "My nemůžeme před voliči rezignovat a nezabojovat. My bojovat budeme. Jsme snad jediná opoziční strana, která je proti té dosavadní politické garnituře," uvádí Okamura.

Neopomněl také dodat, že se jim jako straně již dvakrát podařilo zastavit Miroslava Kalouska a postup jeho lidí do vysokých funkcí. Sám Okamura je ostatně jako jeho hnutí pro princip poměrného zastoupení. Jak ale přiznává, není to lehké, a poukazuje na TOP 09. "TOP 09 nemá žádné právo tvrdit něco o principu poměrného zastoupení. Je to od nich naprosto amorální, když to v minulých letech neprosazovali. Teď se tím ohání, protože se jim to hodí," je přesvědčen šéf hnutí.

Nečasova milenka a slibovaný princip

Úsvit podle Okamury nemůže tento princip ctít, i když to slibovali před volbami. "My jsme ale velké strany vyzvali, aby ho ctily, ale když jsme viděli, že to nikdo nedělá, tak nám nezbylo nic jiného, než se přidat. Protože u nás je to už jen o záchraně programu," hájí kroky svého hnutí Okamura. "Měli jsme dvě možnosti. Být odstrčeni na vedlejší kolej, nebo zabojovat aspoň o to, co můžeme. Hnutí Úsvit tedy nebude ctít princip poměrného zastoupení," přiznává.

Kromě TOP 09 se v rozhovoru, který místy připomínal spíše jeho monolog, opřel i do ODS. Ta podle Okamury může za všechen zmatek. "Podívejte se, třeba Petr Nečas si platil milenku z veřejných peněz. Chci vzkázat TOP 09 a ODS, že předčasné volby za několik milionů jsou kvůli nim," rozčílil se během interview Okamura.

Nejaktivnější a nejodstrčenější strana

Jeho hnutí to ale nyní nemá podle něj lehké. S jejich malým počtem nejsou přizváni k žádnému důležitému jednání. I tak ale předložili šest nových zákonů. "Při čtrnácti poslancích nejsme ani pozváni k jakémukoliv důležitějšímu jednání," stěžuje si Okamura a zároveň tvrdí, že by rád pracoval pro veřejnost. "Mně chodí tři sta až čtyři sta podmětů od lidí denně, lidé poukazují na bezpráví, například exekuce," uvádí šéf hnutí, který si před moderátorkou Danielou Drtinovou často nastoloval svá vlastní témata rozhovoru.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…