Okamurovi přátelé posilují. V Rakousku by jasně vyhráli

15.08.2023 9:34 | Monitoring

V Rakousku proběhnou příští rok parlamentní volby. Průzkum agentury Market pro List Der Standard ukazuje, že posiluje Svobodná strana Rakouska, kterou Tomio Okamura a jeho SPD označují za spřátelenou stranu. V Německu se v průzkumech dobře daří obdobně politicky zaměřené Alternativě pro Německo, ze které se v průzkumech stává druhá nejsilnější partaj u našich západních sousedů. Okamura v Česku také sílí.

Okamurovi přátelé posilují. V Rakousku by jasně vyhráli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Srovnání tří průzkumů ukazuje, že dlouhodobě opoziční strany, Alternativa pro Německo (AfD) u našich západních sousedů, Svobodní v Rakousku a Tomio Okamura se svou SPD v Česku posilují. Alternativa pro Německo a Svobodná strana Rakouska posilují tak výrazně, že se z nich v průzkumech stává druhá nejsilnější, případně dokonce nejsilnější strana.

Průzkum agentury Maket pro rakouský Der Standard ukázal, že rakouští Svobodní mají podporu 28 procent voličů. V posledních parlamentních volbách v roce 2019 získali 16 procent hlasů. Rakouští lidovci by podle tohoto průzkumu získali 21 procent. Ve volbách 2019 získali 37 procent. 22 procent by získali rakouští sociální demokraté, kteří v posledních volbách obdrželi 21 procent.

Rakouští Zelení se momentálně těší podpoře 11 procent voličů. Ve volbách získali 14 procent. Liberální strana NEOS by získala 10 procent hlasů, v posledních volbách měla o 2 procenta méně. Rakouští komunisté by podle průzkumu získali 3 procenta.

Průzkumy voličských nálad

V Německu se obdobně zaměřená Alternativa pro Německo (AfD) podle průzkumu agentury INSA stává druhou nejsilnější stranou, která se dva roky před volbami v Německu těší podpoře 21 procent voličů, zatímco německé sociální demokraty podporuje 20 procent voličů. V průzkumech vede konzervativní CDU/CSU se ziskem 26 procent. Němečtí Zelení jsou na polovině této podpory, tedy na 13 procentech. Liberálové z FDO se těší podpoře 7 procent voličů a krajně levicovou Die Linke v průzkumu podpořilo 5 procent voličů.

Průzkumy voličských nálad

To v případě Tomia Okamury neplatí. Tady první místo mnoho let drží šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jehož uskupení v posledních měsících opět posiluje. SPD si dlouhodobě drží čtvrtou pozici. Podle červencového průzkumu agentury Median se před SPD s 11 procenty nacházejí Piráti, na druhém místě ODS s 15 procenty a daleko přede všemi ostatními stranami vede peloton Andrej Babiš s hnutím ANO s 35,5 procenty.

V květnu 2023 měl Tomio Okamura podporu 8 procent voličů, takže během dvou měsíců mírně posílil.

Na průzkum upozornila ČTK, od které informaci převzala další média včetně veřejnoprávního Českého rozhlasu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Celá Evropa by se už měla konečně probrat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 15.08.2023 10:09:13
a z národních parlamentů (dokud ještě jsou národní a ne bruSSelské) vykopat ty liberální a zelené šílence a nekompetentní ......., sloužící výhradně globálním korporacím.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…