Oliver Stone se nechal Putinem ošálit, píše Jefim Fištejn. Je zde prý dokonce hned dvacet lží, na které mu skočil

25.06.2017 22:02

Publicista Jefim Fištejn se vyjádřil k rozhovoru ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým režisérem Oliverem Stonem, který je velmi kritický k politice ve vlastní zemi. Interview Stona s Putinem odvysílal také kanál Prima ZOOM a Jefim Fištejn na tomto interview ukazuje, že se Stone nechal Putinem ošálit. Server Forum24.cz přináší překlad ruského článku, podle kterého padlo z Putinových úst v interview hned dvacet lží, aniž ho Stone opravoval.

Oliver Stone se nechal Putinem ošálit, píše Jefim Fištejn. Je zde prý dokonce hned dvacet lží, na které mu skočil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

Jefim Fištejn má za to, že Stone sice hlasitě kritizuje svou zemi a současného prezidenta Donalda Trumpa, ale totéž šovinistické a vladařské chování, které kritizuje na šéfovi Bílého domu, u Putina obdivuje.

„Oliver Stone udělal stejnou chybu, které se před ním dopustila celá řada význačných západních intelektuálů. Stone chtěl vidět v Putinovi člověka a pro něj nebylo vůbec těžké ho ve všech aspektech oklamat. Stone podlehl trikům, které měly ukázat šarm ruského prezidenta,“ myslí si Jefim Fištejn. Jeho vyjádření přinesl server Forum24.cz Pavla Šafra.

Celé vyjádření naleznete zde.

Tentýž server přinesl s odvoláním na ruský web Insider výčet dvaceti lží, které Putin vyslovil a Stone se nenamáhal opravit ho. Putin v rozhovoru např. prohlašuje, že se vypořádal s ruskými oligarchy, ze kterých se v minulosti stali miliardáři, ale on dokázal jejich zaběhnutý byznys narušit. Insider však nabízí trochu jiný pohled.

„Musíme začít u toho, že když se Putin dostal k moci, miliardáři v Rusku vůbec neexistovali. V roce 2000 uváděl seznam Forbes 322 miliardářů a mezi nimi nefiguroval ani jeden Rus. Zato v roce 2017 se seznam rozrostl na 2 043 osob včetně 96 Rusů,“ píše. Insider k tomu dodává, že sám Putin na seznamu miliardářů není, protože svůj majetek úzkostlivě tají, ale podle časopisu Time může jít o nejbohatšího člověka na světě.

Putin také vyčetl Američanům, že to oni podporovali islámské fundamentalisty a v podstatě stvořili al-Káidu, když chtěli porazit sovětské vojáky v Afghánistánu. „Al-Káida není výsledkem naší práce, je výsledkem činnosti našich amerických přátel. To ještě začalo v době afghánské války, když americké zpravodajské služby podporovaly různé směry islámského fundamentalismu v boji proti sovětským vojskům v Afghánistánu. Američané sami vypěstovali  al-Káidu a Usámu bin Ládina, ale vše se vymklo kontrole. Stává se to tak vždy a naši partneři – Spojené státy – to museli vědět. Je to jejich vina,“ pravil nejmocnější muž v Rusku.

Jenže ani to podle Insideru není pravda. Spojené státy finančně podporovaly řadu odpůrců sovětského režimu, ale Usáma bin Ládin mezi nimi prý nebyl. Toho podporovali američtí muslimové, u nichž nejsou důkazy, že by tak činili jen jako prostředníci americké vlády.

Stejně tak prý není pravda, že Putin postavil ruskou ekonomiku na nohy a pomohl razantně snížit chudobu v zemi. Stone tvrdil, že Putin snížil úroveň chudoby v Rusku o celé dvě třetiny a kremelský pán spokojeně přikyvoval. Není prý také pravda, že ruskou ekonomiku už neohrožuje státní dluh. Insider zdůrazňuje, že tento dluh činí asi 40 procent HDP země a Ruskou federaci ohrožuje, protože jde o dluh v cizích měnách.

A už vůbec není pravda, že by v roce 1990 byla uzavřena dohoda mezi státy NATO a Sovětským svazem, že se Severoatlantická aliance nebude rozšiřovat dál na východ. Stone to v rozhovoru zmínil a Putin tuto lež potvrdil, jenže podle Insideru už tuto smyšlenku v minulosti vyvracel sám Gorbačov.

„Mýtus o tom, že Gorbačovovi někdo něco sliboval, vyvracel Gorbačov sám a opakovaně. Co se týče jeho tzv. chyby, za tehdejších okolností bylo dokonce právně nemožné takovou otázku vůbec probírat. Před červencem 1991 existovaly dva vojensko-politické bloky – Varšavská smlouva a NATO. „Země, které byly součástí VS, tuto otázku nekladly,“ řekl bývalý vůdce Sovětského svazu. Dříve upřesňoval, že ve smlouvě „dva plus čtyři“ z roku 1990 se mluvilo o území bývalé NDR a zde bylo stanoveno pouze to, že zde nedojde k „rozmístění jaderných zbraní a vojsk NATO“ a že v průběhu několika let dojde ke snížení početnosti Bundeswehru,“ píše Insider s tím, že tyto dohody byly dodrženy.

Celý rozbor naleznete zde.

Stejně tak není pravda, že zemím, které se připojí k NATO, se povede špatně, byť si to Putin zřejmě myslí. Zbrojení naopak zatěžuje ruskou ekonomiku. Zatímco Spojené státy vydaly v roce 2016 3,3 procenta HDP na zbrojení, v Rusku to bylo 5,4 procenta. Současně došlo v Ruské federaci ke snížení výdajů na zdravotnictví, takže pokud má někdo právo být nespokojen, jsou to podle Insideru Rusové.

Putin lhal podle serveru také v otázkách týkajících se Ukrajiny, a to opakovaně. Lhal prý, když tvrdil, že se opozičníci na Majdanu stříleli mezi sebou, že tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč neutíkal ze země, a lhal také o situaci na Krymu a roli Ruska na Donbasu.

Na závěr Insider prohlašuje, že Putin lhal, když tvrdil, že v Rusku je demokracie. „Mluvit o různorodosti ruské politické scény vyžaduje značnou obrazotvornost.“ Zdá se, že Putinovými konkurenty se v prezidentských volbách opět mohou stát Javlinskij, Zjuganov a Žirinovskij. Poprvé tato trojice kandidovala v roce 1996 – dva z korespondentů Insideru nebyli v tu dobu ještě na světě, valná většina těch, kteří se účastnili posledních protiputinovských protestů, si tuto dobu nepamatuje vůbec nebo jen mlhavě. Nejpopulárnější kandidát Alexandr Navalnyj kandidovat nesmí, je obžalovaný z množství trestných činů a v době vydání tohoto článku sedí za mřížemi stejně jako mnozí jeho spolubojovníci,“ dává příklad „falešné demokracie“ Insider.

Stát má navíc údajně pod kontrolou všechny federální televizní stanice, a to buď přímo, nebo nepřímo, takže šance, že se k Rusům dostane nějaký skutečně opoziční názor, není právě vysoká. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…