Olomoucké hejtmanství má doplatit bývalému řediteli 1,4 mil. korun

27.07.2019 14:10

Téměř jeden a půl milionu korun musí podle rozhodnutí olomouckého okresního soudu zaplatit Olomoucký kraj bývalému řediteli krajského úřadu Liboru Kolářovi. Toho v roce 2013 odvolal z funkce tehdejší hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), soudy ale rozhodly, že následné propuštění bylo nezákonné a má právo na ušlou mzdu. Rozsudek zatím není pravomocný, uvedla dnes Mladá fronta Dnes (MfD).

Olomoucké hejtmanství má doplatit bývalému řediteli 1,4 mil. korun
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Rozbořil uvedl, že Kolář porušoval zákoník práce, nedodržoval pravidla při výběrových řízeních a dělal kroky, které podle hejtmana kraj poškodily finančně. Kolář po svém propuštění podal několik žalob. V únoru 2017 rozhodl okresní soud, že jeho odvolání z funkce je platné, ovšem výpověď z pracovního poměru byla nezákonná. Na základě tohoto rozhodnutí se Kolář u soudu nyní domáhal ušlé mzdy. Podle soudkyně Jaroslavy Jechové částka 1,4 milionu korun odpovídá ušlému zisku za 23 měsíců, uvedl deník.

Kolář byl ve vedení Krajského úřadu Olomouckého kraje od jeho vzniku v roce 2000. Po propuštění si jej v roce 2014 vybral na místo vrchního ředitele kabinetu ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Kolář však podle MfD po pár měsících rezignoval v souvislosti s nestandardním postupem při zápůjčce luxusního vozu BMW v době, kdy ministerstvo připravovalo výběrové řízení na nákup služebních vozidel. V dubnu 2015 byl jmenován novým vedoucím odboru kanceláře starosty Městského úřadu ve Valašském Meziříčí, kde podle MfD působí dodnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…