Ombudsmanka podpořila muslimské dívky. Zakazovat šátky se jim prý ve škole nesmí

26.08.2014 16:47

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová dala podle informací Lidových novin za pravdu dvěma muslimským studentkám, kterým loni Střední zdravotnická škola v Praze zakázala nosit na vyučování šátek „hidžáb“. Škola prý porušila Listinu základních práv a svobod.

Ombudsmanka podpořila muslimské dívky. Zakazovat šátky se jim prý ve škole nesmí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Ředitelka zdravotnické školy Ivana Kohoutková se při svém rozhodnutí nedovolit dívkám nosit tzv. hidžáb opírala o řád školy, který studentům zakazuje při vyučování nosit pokrývku hlavy. S tím se muslimské studentky nesmířily a rozhodly se svoje studium na škole ukončit.  Rozhodnutí ředitelky označily za náboženskou diskriminaci a jedna z dívek se obrátila na úřad veřejného ochránce práv. A ten se podle Lidových novin přiklonil na stranu muslimských studentek. 

„Veřejná ochránkyně práv dospěla k závěru, že škola nepřímo diskriminovala stěžovatelku, neboť jí na základě neutrálně formulovaného školního řádu zakázala nosit muslimský šátek, který je projevem jejího náboženského přesvědčení navenek,“ stojí údajně v interním dokumentu, kterým disponují Lidové noviny.

Škola prý i přes odkaz na snahu dodržovat společenská pravidla nerespektovala Listinu základních práv a svobod, která je součástí českého ústavního pořádku. Pochybit měla i Česká školní inspekce, která podle mínění ombudsmanky přistoupila laxně k prošetření celé kauzy a nesprávně posoudila školní řád.

Šabatová se k případu odmítla vyjádřit. „Šetření ještě není skončené. Je to ve fázi, kdy musí zareagovat dotčený orgán a my to vyhodnotíme definitivně,“ sdělila Lidovým novinám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…