Ombudsmanovi se nelíbí povinnost nezaměstnaných hlásit se na poště

06.12.2012 15:28

Ombudsman Pavel Varvařovský se hodlá obrátit na soud a napadnout systém docházky nezaměstnaných (DONEZ), který lidem bez práce ukládá povinnost chodit i několikrát týdně na pobočky CzechPointu a v předem určený čas se tam hlásit. Systém má zamezit nelegálnímu zaměstnávání.

Ombudsmanovi se nelíbí povinnost nezaměstnaných hlásit se na poště
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

"Žalobu k ochraně veřejného zájmu ombudsman podá za několik dnů," řekla mluvčí jeho kanceláře Iva Hrazdílková. Systém má zamezit nelegálnímu zaměstnávání, lidé pracující načerno by neměli mít čas chodit na kontroly. Podle ombudsmana to je nepřiměřený zásah do lidské důstojnosti.

Omluvy nezaměstnaných z docházek na pošty jsou možné jen ze zákonem stanovených důvodů, jako je například nemoc nebo péče o malé dítě. Lidem také nikdo neproplatí náklady na dojíždění. "Z žádného ustanovení zákona o zaměstnanosti, ani z účelu tohoto právního předpisu nelze dovodit, že by měl uchazeč povinnost dostavit se na pobočku úřadu práce na České poště, aniž by mu zde byla poskytnuta zprostředkovatelská či poradenská činnost," uvedla Hrazdílková.

Ombudsman zaznamenal případ, kdy byl člověk vyřazen z evidence úřadu práce, protože se na pobočku nedostavil. Docházení na poštu by bylo podle ochránce práv přípustné jen v případě, že by pobočky zajišťovaly činnost související se zprostředkováním zaměstnání. "Ombudsman navrhl Poslanecké sněmovně zrušení příslušných ustanovení zákona o zaměstnanosti, aby nebylo možné uchazeče o zaměstnání vyřadit za pouhé nedostavení se na kontaktní místo veřejné správy," uvedla Hrazdílková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…