Omluvte se, přikázal soud Babišovi. Ten to odmítl, ale Sobotka dal průchod radosti

27.09.2016 21:32

Soud dnes uložil ministru financí Andreji Babišovi (ANO), aby se omluvil moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi (ČSSD) za svůj televizní výrok, v němž označil přípravu průmyslové zóny v Karviné za Novákův „kšeft“ a „tunel“, píše ČTK. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nad touto zprávou zajásal.

Omluvte se, přikázal soud Babišovi. Ten to odmítl, ale Sobotka dal průchod radosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Omlouvat se Babiš naopak nemusí za přirovnání Nováka k bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi. Babiš má také Novákovi zaplatit odškodné ve výši 100 000 korun, krajský politik chtěl dvojnásobek. Verdikt není pravomocný, Babiš obratem vzkázal, že se odvolá. Výroky o „kšeftu“ a „tunelu“, které ministr pronesl loni v srpnu v České televizi, byly podle soudkyně Simony Kačerové z Okresního soudu Praha-západ dehonestující. Vicepremiér má zveřejnit omluvu ve třech celostátních listech – Mladé frontě Dnes, Právu a Deníku, a to do jednoho měsíce od právní moci rozsudku.

„Gratulace hejtm. Novákovi k jasnému rozsudku soudu a také k tomu, že se nenechal zastrašit hnojometem A. Babiše a trval na spravedlnosti,“ rýpl si předseda vlády Sobotka do svého koaličního partnera a vicepremiéra a vicepremiéra ve své vládě.

Za přirovnání k Rathovi souzenému za korupci, které Babiš pronesl o měsíc později v pořadu Partie televize Prima, se ministr omlouvat nemusí, protože vyjádřil svůj subjektivní, hodnotící názor. Konkrétně řekl, že „rozdíl mezi hejtmanem Novákem a Rathem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně“.

Babiš dnešní verdikt odmítl, omlouvat se nehodlá a na svých výrocích trvá. Zopakoval, že Rath a Novák se liší pouze v tom, že moravskoslezského hejtmana nechytili. Nováka označil za jeden ze symbolů korupce v krajích a karvinskou průmyslovou zónu za pochybnou. Také moravskoslezský hejtman počítá s tím, že spor bude dále pokračovat. Rozsudek ho nicméně potěšil. Poblahopřál mu k němu i premiér a stranický šéf Bohuslav Sobotka, podle nějž se Novák „nenechal zastrašit hnojometem A. Babiše a trval na spravedlnosti“.

Novák si u soudu stěžoval na to, že výroky dostaly pod velký tlak nejen jeho samého, ale i jeho rodinu včetně nezletilé dcery. Podle hejtmana Babiš útočil v osobní rovině, jež neměla nic společného s rovinou politickou a profesní. Vicepremiérovi prý ve skutečnosti vadí, že mu Novák odporoval na jednání vlády, které se týkalo odchodů horníků do důchodu.

Evropský soud pro lidská práva

Babiš k soudu nedorazil. Jeho právník argumentoval tím, že ministr pouze vyjádřil, že pro něj Novák není důvěryhodnou osobou. Takové výroky jsou prý v politice zcela běžné a přirovnání k Rathovi reagovalo na reportáž České televize, která Nováka spojila s obviněným ostravským lobbistou Martinem Dědicem. Advokát připomněl i judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, podle níž je pro voleného zástupce lidu svoboda projevu obzvlášť důležitá. Upozornil na to, že stejný judikát citoval i odvolací senát v kauze Ferdinanda Peroutky, tedy sporu novinářovy vnučky s Hradem o výrocích prezidenta Miloše Zemana. V tomto sporu se Hrad rovněž odmítl omluvit za některá vyjádření, a to navzdory pravomocnému rozsudku.

Ohledně karvinské průmyslové zóny Nad Barborou Babiš kritizoval to, že by měl stát kvůli jejímu vybudování vykoupit pozemky od miliardáře Zdeňka Bakaly. Novák u soudu poukázal na to, že Babiš loni v červenci pro průmyslovou zónu sám hlasoval na schůzi vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…