Onderka trvá na projednání situace kolem ministra Staňka

30.04.2019 11:30

Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka trvá na projednání situace kolem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) stranickým grémiem. ČTK dnes řekl, že v pondělí o svém názoru, že by měla sociální demokracie zvážit odvolání ministra, hovořil s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. „Trvá na tom, že ho dovolávat nebude. Co se týká grémia, předpokládám, že bude příští týden, protože pan Staněk dnes odlétá do Spojených států,“ uvedl. Vedení sociálních demokratů se zřejmě sejde příští čtvrtek, dodal.

Onderka trvá na projednání situace kolem ministra Staňka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Onderka

Onderka v neděli řekl, že osobně by zvažoval Staňkovo odvolání z kabinetu. Ministr čelí kritice kvůli odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Za Staňkovo odvolání z funkce ministra kultury sepsali petici zástupci kulturních institucí a umělci. Ministr své rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními. Petenti s uváděnými důvody jejich odvolání nesouhlasí. Připomíná podle nich praxi normalizačního období před rokem 1989.

Onderka v pondělí viděl Staňka na úřadu vlády, když přišel na jednání vládní koalice. O svém názoru na věc s ním ale nehovořil. Podle Hamáčka mu ministr už obě odvolání dostatečně odůvodnil.

Staněk v pondělí České televizi řekl, že věc vysvětloval i na sněmovním klubu ČSSD, kterého se Onderka neúčastnil. „Poslanecký klub s mým vysvětlením byl spokojen a rovněž ho akceptoval,“ uvedl. Je přesvědčen o tom, že i politické grémium přijme jeho pohled na věc.

Staněk byl v posledních dnech s prezidentem Milošem Zemanem v Číně, po návratu z USA pojede do Francie.

Onderka v neděli řekl, že Staňkovy kroky mu nepřijdou příliš profesionální. Petici za odvolání považuje za velký problém, ČSSD by ji podle něj neměla brát na lehkou váhu.

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…