Ondráčkovy zkažené Vánoce. Musí se omluvit Horáčkovi

18.12.2020 15:26

Zdeněk Ondráček (KSČM) má patnáct dnů na omluvu Michalu Horáčkovi, kterého obvinil ze spolupráce s StB. „Horáček je podle dostupných informací bývalý vekslák a spolupracovník StB s krycím jménem Sázkař,“ prohlásil o něm před lety. Dle soudu to ovšem nebyla pravda a Horáčka tato slova poškodila zvlášť závažným způsobem.

Ondráčkovy zkažené Vánoce. Musí se omluvit Horáčkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění pro zachování sochy maršála Koněva v pražských Dejvicích. Došlo k drobným šarvátkám

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček se má omluvit textaři a tehdejšímu prezidentskému kandidátovi Michalu Horáčkovi. Proti Ondráčkovi v roce 2017, kdy byl navržen do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů, vystupoval tehdy právě Michal Horáček.

„Další bitva. V úterý bude Sněmovna znovu hlasovat o tom, zda komisi pro dohled nad GIBS povede předrevoluční mlátička Zdeněk Ondráček. Pokud neprojde ani tentokrát, už se o něm hlasovat nebude. Takže: Pro komunisty poslední bitva vzplála. Nedovolme jim, aby ji vyhráli. Pište poslancům ANO i dalších stran, aby ideály Listopadu neopustili,“ sdělil tentokrát Michal Horáček.

Ondráček se má Horáčkovi omluvit za slova, která o něm vyřkl v rozhovoru pro server Eurozprávy. „Hodně viditelnou kampaň proti vám vede prezidentský kandidát Michal Horáček, kterého podporuje celá řada známých osobností. Sledujete, co o vás říkají?“ zeptal se redaktor Ondráčka.

„Horáček je podle dostupných informací bývalý vekslák a spolupracovník StB s krycím jménem Sázkař. Takový člověk je mi ukradený. Jeho výlevy moudrostí nevyhledávám, ale dostávají se ke mně a pak na některé reaguji,“ odpověděl Ondráček.

Michal Horáček však nařčení ze spolupráce s StB rázně popřel. Horáček na Ondráčka původně podal trestní oznámení pro pomluvu. Sněmovna poslance ale k trestnímu stíhání nevydala. Souhlas s Ondráčkovým stíháním nepodpořili zejména poslanci ANO, ČSSD, SPD a KSČM, ale i většina občanských demokratů. Horáček na poslance následně podal žalobu u civilního soudu. Žalobu tedy vyhrál a nyní má komunistický poslanec lhůtu patnácti dnů na omluvu.

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8047 lidí

„Soud má za to, že žaloba byla podána po právu. Výrok, že žalobce byl spolupracovníkem StB s krycím názvem Sázkař, je objektivně způsobilý dotyčného zasáhnout a poškodit ho zvlášť závažným způsobem,“ uvedla dle iRozhlasu soudkyně Dagmar Stamidisová.

Komunistický poslanec Ondráček se před listopadem 1989 jako příslušník tehdejšího Sboru národní bezpečnosti podílel na potlačování demonstrací proti komunistickému režimu. V březnu 2018 byl poslanci zvolen do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vzbudilo to kvůli Ondráčkově minulosti mezi politiky i veřejností kritiku, protože GIBS vyšetřuje trestnou činnost policistů, celníků či dozorců. Ondráček prohlásil, že působení u komunistické policie nelituje, ale po demonstracích proti jeho zvolení rezignoval na post šéfa komise. Své kritiky ze středopravicových stran nazval demokratickou žumpou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…