Oni staví pro naše děti školu, jásá imigrantka v německém táboře. Ještě ale netuší, že...

29.09.2015 17:01

Ekonomické migranty v Německu čeká pouze letenka domů. Akorát to zatím nevědí. Do kasáren v německém Bambergu svážejí ekonomické migranty autobusy z celého Bavorska. Prvních pár set už je na místě a moc se jim tu líbí, nikdo si však nevšímá cedule, na které je napsáno „repatriační zařízení“. Informuje New York Times.

Oni staví pro naše děti školu, jásá imigrantka v německém táboře. Ještě ale netuší, že...
Foto: ReproFoto: DailyMail
Popisek: Imigranti na srbsko-maďarské hranici ničí plot

Německo začalo svážet ekonomické migranty do nově vzniklého repatriačního zařízení v bamberských kasárnách. Mnohým z nich však ušlo, že je čeká cesta zpět do vlasti. Zařízení je zcela nové, byty nově vymalované, krásně posekané trávníky a moderní dětské hřiště.

„Oni stavějí školu pro naše děti?“ ptala se Mirela, které je 22 let, pochází z Kosova a je v zařízení se svým manželem a dítětem. Kolem oběda však začala pravda vycházet najevo. Kleart, dvacetiletý albánský student, který dostal azyl, se o rozhodnutí dozvěděl dvě hodiny po podání žádosti.

Německo tak velmi zkrátilo administrativní průtahy spojené s vyřizováním žádostí o azyl, které dříve vydaly na celé měsíce. Nyní jsou úřady schopny rozhodnout během několika hodin. Tím vyslaly jasný signál těm, kteří doposud nepochopili, že je čeká akorát návrat do vlasti.

„Zde shromažďujeme žadatele o azyl, kteří mají téměř nulovou šanci na jeho získání,“ uvedl Jakob Daubner, manažer střediska. V současnosti je v Bavorsku ještě jedno takové zařízení.

Německo vytváří funkční infrastrukturu pro přijetí statisíců válečných uprchlíků, stejnou energii však věnuje i zprovoznění efektivního návratového systému pro ty, jež pouze přišli za lepším životem. Zatím se podařilo repatriovat na 10 000 lidí a proces je stále rychlejší. Vše v souladu se slovy německé kancléřky Angely Merkelové, která prohlásila: „Ti, kteří nepřicházejí kvůli politické perzekuci či válce, ale z ekonomických důvodů, nebudou moci zůstat.“

Do Německa zatím přišlo více než půl milionu běženců, přičemž skoro polovina z 250 tisíc, kteří již podali žádost o azyl, nejsou z Iráku ani ze Sýrie, nýbrž z Albánie, Kosova, Makedonie a Srbska, jež jsou stiženy chudobou, nedostatkem pracovních míst a korupcí. Obecně jsou však považovány za bezpečné, a jelikož není moc legálních možností, jak v Německu získat pracovní vízum, pokoušejí se jejich obyvatelé žádat o azyl.

Bavorská repatriační zařízení se tak stala novou formou boje proti ekonomické migraci a symbolizují snahu odradit ekonomické migranty od pokusů o získání azylu.

Německo zároveň vytvořilo návrh zákona, podle kterého se má rozšířit počet zemí, jež jsou oficiálně považovány za bezpečné. V současnosti jsou jimi Bosna a Hercegovina, Makedonie a Srbsko, seznam by se měl rozšířit o Kosovo, Albánii a Montenegro. Očekává se, že zákon bude přijat v říjnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…