Opera vyškrtla Čajkovského a sklízí kritiku. Idiocie povýšená na státní ideologii, říká Štěpánek

21.03.2022 14:35 | Ze sítí

Opera Národního divadla a Státní opery se rozhodla zrušit připravovanou inscenaci opery Petra Iljiče Čajkovského s názvem Střevíčky. Vedení opery se obává, že by tímto známým dílem dala záminku k jejímu zneužití proputinovskou propagandou. Jenže kritika na sebe nenechala dlouho čekat.

Opera vyškrtla Čajkovského a sklízí kritiku. Idiocie povýšená na státní ideologii, říká Štěpánek
Foto: Archiv P. Štěpánka
Popisek: První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek

„V kontextu dnešní situace, kdy současní političtí představitelé Ruska vedou agresivní válku proti Ukrajině, vznášejí vůči nezávislé zemi nepřijatelné imperiální nároky a pro dosažení svých absurdních a protiprávních cílů způsobují humanitární katastrofu a neváhají páchat válečné zločiny, bohužel vystupuje historický kontext, v němž se Čajkovského opera odehrává, do popředí a stává se citlivým tématem, nad nímž nelze zavírat oči s poukazem, že je to ,jen pohádka',“ uvedl v interním sdělení pro zaměstnance Národního divadla umělecký ředitel opery Petr Boye Hansen. 

„Z těchto důvodů považujeme v současné situaci za zcela nevhodné inscenaci Čajkovského opery Střevíčky realizovat a poskytovat proputinovské propagandě jakoukoliv možnost následně zneužít umělecké tvorby k sebemenšímu ospravedlňování zločinných úmyslů a skutků ruského politického vedení,“ dodal Hansen, který zdůraznil, že v žádném případě nejde o bojkot ruské kultury a umění, které považuje za nedílnou součást civilizovaného světa a světového kulturního dědictví. „Věříme, že brzy opět přijde čas, kdy budeme moci jakoukoliv civilizovanou kulturu a umění vnímat bez zátěže tragických politických souvislosti,“ dodal umělecký šéf. 

Podle prvního místopředsedy Trikolory a mediálního experta Petra Štěpánka jde však o nesmyslné rozhodnutí, které dává za vinu současné české vládě. „Tohle už se nedá nazvat jinak než jako idiocie povýšená na státní ideologii. Je naprosto neuvěřitelné, kam nás neobolševická vláda Petra Fialy za pár měsíců své vlády dovedla,“ napsal na svém Facebooku Petr Štěpánek. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…