Operace a hned domů. Ministerstvo chce „zefektivnit péči“ v nemocnicích

03.06.2023 9:30 | Kauza

Velká nastupující reforma zdravotní péče má odlehčit nemocnicím, pacienti by měli strávit méně času v nemocnici. Ušetřit má i pojišťovnám a výrazně zefektivnit péči o pacienty, informují Novinky.

Operace a hned domů. Ministerstvo chce „zefektivnit péči“ v nemocnicích
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Podle resortu zdravotnictví by měla posílit jednodenní péče, pacient by tak v nemocnici zůstal maximálně 24 hodin. „Odlehčí to nemocnicím, budou volné kapacity, můžeme zrychlit operativu a i pro nás je to o něco levnější, než kdyby byly platby v klasickém režimu,“ vysvětlil Právu náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny pro zdravotní péči Jan Bodnár.

Díky urychlení by nemocnice mohly zvládat více zákroků, a dostalo by se tak rychleji na více lidí a lékařům se uvolní kapacity na další péči. Pacient má při propuštění do 24 hodin mnohem menší riziko infekce, vysvětlil předseda České chirurgické společnosti Zdeněk Kala: „Je tam také mnohem menší riziko infekce. Když budu někde ležet jen 24 hodin, navíc vedle zdravého pacienta, který přišel před pár hodinami, tak je to jednoznačný přínos,“ vysvětlil předseda České chirurgické společnosti Zdeněk Kala. Zkracování hospitalizací pacientů „v rozumné míře“ podporují i ortopedi.

Od ledna stanovily pojišťovny nově úhrady u dvou desítek chirurgických zákroků. Žádné složité výpočty, ale fixní cena. Třeba oboustrannou laparoskopickou operaci tříselné kýly vyčíslily pojišťovny na 68 422 korun, odstranění slepého střeva na 43 671 korun, uvádí Novinky.

Pojišťovny aktuálně jednají o tom, že by se motivující model úhrad týkal i vybraných gynekologických nebo ortopedických zákroků. Jasno by mělo být koncem roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za méně práce více peněz! Barbaři! A ne zdravotníci! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 03.06.2023 12:16:11
Mám dojem že nejde o zdraví pacientů ale o peníze! Hovadismus! A kdo se o ty operované bude starat doma! Mohou nastat různé komplikace a operovaného člověka je špatné převážet z místa na místo! Rány se musí přece zacelit! Pošlete už tuto vládu do čerta!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…