Opozice nevítá Zemanův návrh Válkové na ombudsmanku

14.12.2019 8:20

Předsedové opozičních stran se příliš neztotožňují s návrhem prezidenta Miloše Zemana, aby se veřejnou ochránkyní práv stala poslankyně ANO Helena Válková. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf Pirátů Ivan Bartoš poukázali na její členství v KSČ, podle předsedy ODS Petra Fialy jde o politickou trafiku. Lidovecký předseda Marek Výborný označil Válkovou za jednu z relevantních kandidátek, hendikepem ale podle něj je, že je politickou osobností.

Opozice nevítá Zemanův návrh Válkové na ombudsmanku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

Anketa

Jak reagovat na střelbu v nemocnici v Ostravě?

hlasovalo: 15423 lidí
Zeman v dopise poslanců napsal, že bývalá ministryně spravedlnosti a současná vládní zmocněnkyně pro lidská práva Válková je všeobecně známou a respektovanou osobností. Kritici upozornili naopak na to, že odmítla senátní ústavní žalobu na Zemana jako pokračování boje o prezidentský úřad, nebo na výrok, že „ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo“, za který se později omluvila.

„Mám za to, že existují vhodnější kandidáti než paní Válková, která má pošramocenou pověst členstvím v KSČ, vykazuje vysokou argumentační pružnost v případě, kdy je potřeba omlouvat problémy premiéra, či pronáší podivné výroky o budoucích výsledcích nezávislých soudních řízení. K hodnocení kvalit kandidátů bude vhodné počkat až poté, co dorazí nominace ze Senátu,“ napsal ČTK Bartoš. Senát navrhl Víta Alexandera Schorma, který je vládním zmocněncem u Evropského soudu pro lidská práva, a advokáta Jana Matyse.

Také KDU-ČSL chce vyčkat s rozhodnutím o podpoře do doby, než budou jisté návrhy Senátu. „H. Válkovou vnímáme jako jednu z relevantních kandidátek. Určitě je jejím možným hendikepem skutečnost, že je politickou osobností,“ uvedl na dotaz ČTK Výborný.

„Je to politická trafika pro H. Válkovou, proti nimž tak vehementně ANO brojilo před volbami. Andrej Babiš (ANO) si zprivatizoval svými věrnými půlku republiky, nyní chce i úřad ombudsmana,“ poznamenal v reakci pro ČTK Fiala. „Zatímco současná ombudsmanka byla za minulého režimu vězněna, paní Válková byla členkou KSČ. Nemyslím si navíc, že by veřejným ochráncem práv měl být někdo, kdo už dopředu ví, jak dopadnou trestní stíhání,“ uvedla na Twitteru Pekarová Adamová.

Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru. Veřejného ochránce vybírá podle zákona Sněmovna z kandidátů, které navrhnou prezident a Senát. Hlava státu i horní komora Parlamentu mohou předložit po dvou kandidátech, zákon připouští shodné návrhy. Funkce ombudsmana je neslučitelná s poslaneckou, kterou Válková zastává v současnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…