Opravdu silná káva... Je zde žaloba na Šafrovo Forum24. Podívejte se proč

13.10.2023 17:20 | Monitoring

Spisovatel, režisér a výtvarník Jan Tománek oznámil, že podává žalobu na server Forum24, jehož šéfredaktorkou je nyní Johana Hovorková, a na některé jeho redaktory; důvodem je publikování „lživých a záměrně dehonestačních článků“ týkajících se jeho osoby. Tománek se nyní domáhá omluvy a finanční částky za způsobenou újmu, informuje o tom na svém blogu.

Opravdu silná káva... Je zde žaloba na Šafrovo Forum24. Podívejte se proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Tománek

„Pohár ‚normálního‘ vyjadřování médií přetekl už dávno, ale i novinářská práce by měla mít, myslím, nějaké hranice a nesahat neustále do nejhlubšího bahna a psát zcela zjevné lži, které mají jediný cíl: dehonestovat a zvyšovat si na těchto obětech čtenost a vlastní prodeje,“ píše Tománek na svém blogu.

Konkrétně uvádí, že předmětem sporu je „lživý a záměrně dehonestační článek“ „A máme tu další dno. Starostovi Náchoda zemřela osmnáctiletá dcera, antivaxeři se radují”, který na serveru visel na hlavní stránce celou neděli, napsala jej 24. září přímo šéfredaktorka serveru Forum24 Johana Hovorková.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí
„V textu se autorka bez jakéhokoli uvedení zdroje snaží vzbudit dojem, že se raduji z něčí smrti, a co více, přímo píše, že ‚kvůli takovým šiřitelům lží, jako je pan Tománek, zbytečně zemřely desítky tisíc lidí‘. Což je opravdu už silná káva, která nejde jen tak přejít,“ podotýká spisovatel.

„Proto jsem se rozhodl na Forum24 podat žalobu a domáhat se jednak omluvy a pak i finanční částky za způsobenou újmu,“ dodává Tománek.

Před týdnem jeho advokát Tomáš Nielsen zaslal serveru písemnou předžalobní výzvu ve věci neoprávněného zásahu do práva na ochranu osobnosti, v níž požadují odstranění článku, zveřejnění omluvy a zaplacení „symbolické“ částky 1 milion korun, kterou by Tománek věnoval dětem.

„Místo omluvy a odpovědi dnes ale vyšel dokonce v tištěném týdeníku další lživý článek o mojí osobě, kde se tentokrát jiný redaktor snaží vzbudit dojem, že jsem jakýsi článek, kde si ‚dělám popularitu‘, nebo se snad vysmívám číkoli smrti, smazal,“ poznamenal Tománek s tím, že žádný takový text nenapsal a nemohl ho tedy ani odstranit.

„Jediný status, který jsem o smrti dcery starosty Birkeho uveřejnil, je stále on-line a jedná se o následující obrázek, kde jsem pouze spojil starostův starší článek, ve kterém nabádá mladé lidi k očkování, a nejnovější článek z novin, kde média uvádí, že mu zemřela mladá dcera na embolii. K tomu jsem pouze napsal, že to nehodlám jakkoli komentovat a ptát by se měli jiní,“ konstatuje.

Od serveru Forum24 podle Tománka nejde v žádném případě o náhodný a ojedinělý exces – podobných dehonestačních článků o své osobě dosud napočítal celkem čtrnáct.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Forum je odpornější novinářské dno než ČT., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProstěj , 14.10.2023 7:57:38
A to už je co říct !!

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…