Opustit politiku? To se Klausovi nepodobá, říká jeho poradce Petr Hájek

29.09.2012 6:50

Prezident Václav Klaus vetuje důležité zákony kabinetu Petra Nečase včetně tolik diskutované penzijní reformy. Na svoji stranu získal i několik poslanců ODS, kteří Nečasovi nyní chybí k tomu, aby vláda měla ve sněmovně potřebnou většinu. Rozhodně si prý svými aktivitami ale nechystá půdu pro svoje další politické působení.

Opustit politiku? To se Klausovi nepodobá, říká jeho poradce Petr Hájek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

Co je tedy motivem Václava Klause? Na tuto a další otázky odpovídal pro deník MF Dnes prezidentův poradce Petr Hájek.

Podle Hájka je realita poněkud jiná, než jak ji popisují novináři. Sám je hluboce přesvědčen, že prezident se nesnaží politicky zničit Petra Nečase.

"Dokonce bych řekl, že Petr Nečas byl v ODS vždy Václavu Klausovi nejblíže. Jiná věc je, že při praktickém výkonu exekutivy začal jednat tak, že zákony předkládané vládou opouštějí kontinent, který bychom mohli pokládat za středopravicový," říká Hájek.

Na vině je prý spíše vláda, která si přes snahu prezidenta nedokázala udržet bezpečnou většinu, když z koalice vystoupily Věci veřejné. "Byly mu vytýkány snahy, aby se vláda nerozpadla. Teď je mu zase vytýkáno, že pracuje na jejím rozpadu. Což už je klasika kritiků Václava Klause - určitě dělá něco jiného, než říká," popisuje deníku prezidentův poradce.

V kontaktu s rebely ODS prezident nikdy nebyl

Současnou situaci, která vládne v ODS, dává Petr Hájek za vinu Nečasovi. Šestice rebelů kolem Petra Tluchoře prý nikdy nebyla ve spojení s prezidentem, jak se často v médiích spekulovalo.

"S prezidentem nebyl jediný kontakt, přímý či nepřímý. To vám garantuji. Já ani nevím, upřímně řečeno, složení celé té šestice," ujistil Hájek. A dodává, že celou věc nestvořil ani Klaus ani Tluchoř. "Domnívám se, že na sebe si ji stvořil - svými  činy i nečiny - z velké části Petr Nečas," podotkl prezidentův poradce.

Rozhodně však zastává stanovisko, že je pro zemi lepší vláda, která ctí pravicové hodnoty, než vláda levicová, která kouká dopředu jen na dohled čtyř let do příštích voleb.

Prezident si nechystá půdu pro svoje další politické působení

Hájek je přesvědčen, že aktivita Václava Klause není směřována tak, aby si připravoval prostor pro své další angažmá v politice.

"Toto slyším nejčastěji a je to věc, která lidi logicky napadá. Kdo zná Václava Klause, tak ví, že takhle riskantní cestu by nikdy nezvolil. Takto si vytvářet předpolí. To je hluboký omyl," je přesvědčen Hájek.

Sám za sebe se ale domnívá, že po březnu 2013, kdy prezidentu skončí funkční období, nezůstane Klaus sedět v ústraní. "Nejsem si jist, jestli je o tom zatím přesvědčen Václav Klaus. Já o tom přesvědčen jsem. Myslím, že má dostatek sil, energie a chuti na to, aby nezůstal mimo politické dění," uvedl Hájek.

Rozhodně se prý nebude bát vrátit do rozhádané politiky, do čela ODS.

"Neříkám, že se má vrátit do prakticky každodenní politiky. To se teprve ukáže, jaká bude výzva. Když se ukáže, že jeho sil je potřeba, a on by nemohl jenom proto, aby si nezkazil prezidentské renomé? To není klausovské, to není sportovní, to by nebylo správné. Vzdávat výzvu dopředu, to je vyloučeno. To radši do trabanta, když to pomůže zemi, než nic," uzavírá rozhovor pro MF Dnes prezidentův poradce Petr Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…