Orbán: Cizinci v Maďarsku zdražují potraviny. Zasáhneme je

31.07.2023 8:31 | Monitoring

Maďarský premiér Viktor Orbán se znovu rázně přihlásil o slovo. Promluvil o migraci a zdůraznil, že Maďaři chtějí zůstat pány ve své zemi. Svým spoluobčanům slíbil, že současnou dvacetiprocentní inflaci srazí do konce roku pod 10 procent. Zasáhneme cizí řetězce, které v Maďarsku zdražují ceny potravin, naznačil. Stranou Orbánovy pozornosti nezůstala ani válka na Ukrajině. Popsal, jak válku vidí a posteskl si, že politici v Bruselu ji vidí úplně jinak.

Orbán: Cizinci v Maďarsku zdražují potraviny. Zasáhneme je
Foto: Repro FCB
Popisek: Viktor Orbán v Rumunsku

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Viktor Orbán poskytl v pátek dopoledne rozhovor Radiu Kossuth. Zdůraznil v něm, že v Maďarsku je třeba bojovat proti inflaci, a to jak zmrazením úrokových sazeb, nikoli jejich navýšením. Orbán je o tom přesvědčen. Vedle toho je podle něj třeba zmrazit ceny v obchodech a dohlížet na to, aby probíhaly v obchodech různé akce. Podle Orbána tyto kroky povedou k tomu, že se inflaci v Maďarsku podaří do konce roku srazit pod 10 procent.

V Maďarsku se v červnu inflace stále držela nad 20 procenty, konkrétně na hodnotě 20,1. V květnu to bylo 21,5 procenta.  

„Velké potravinové řetězce a nadnárodní společnosti se chovají jako cenoví spekulanti: zvyšují ceny i za okolností, kdy pro to neexistuje žádný důvod,“ rozčílil se v této souvislosti Orbán. Tyto nadnárodní řetězce hodlá podle vlastních slov zkrotit rozdáváním nemalých pokut.

Rozhlasový rozhovor převzal mimo jiné server Hungary Today.

Server About Hungary ze stejného rozhovoru vytáhl Orbánovo tvrzení, že za vysokou inflací, která trápí Maďarsko, stojí i evropské protiruské sankce. „Samozřejmě, že skutečnou příčinou současných ekonomických problémů je válka, nikoli pomýlená evropská sankční politika,“ dodal.

Podle dat Českého statistického úřadu se v Česku podařilo inflaci srazit pod 10 procent již v červnu tohoto roku.

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí

Pokud jde o migraci, Orbán zdůraznil, že si Maďaři chtějí zachovat kontrolu nad tím, kdo do země přichází a kdo v ní bude žít. Proto nechce pouštět do země lidi, kteří putují do EU přes pašerácké sítě, protože v tu chvíli si ty lidi vybírají pašeráci, a ne sami Maďaři. „I my Maďaři považujeme riziko za tak vysoké, že se takového experimentu nechceme účastnit. My nechceme tábory pro migranty, a pokud je nechceme, tak v Maďarsku nebudou,“ zdůraznil premiér.

„My Maďaři můžeme říci jen to, že riziko samo o sobě, riziko zkázy země považujeme za tak velké, že se nechceme účastnit takového experimentu,“ protože se nechceme „cítit jako domorodí lidé v naší vlastní zemi“, poznamenal v narážce na některé historické momenty, např. na situaci Indiánů v USA. Na tuto část Orbánova projevu upozornil server About Hungary.

Stranou Orbánovy pozornosti nezůstala ani válka na Ukrajině. Orbán poznamenal, že klesá ochota lidí dál tuto válku financovat, když nevidí nějaké výsledky.

„Veřejné mínění stále více zpochybňuje oprávněnost financování války, stále méně vidí, jak lze tuto válku vyhrát a jaký je smysl financování války, spíše než mírové vyjednávání,“ vykreslil svůj pohled na ukrajinskou obranu proti ruské agresi Orbán. Následně si posteskl, že to politici v Bruselu nevidí stejně jako on.

Podle premiéra Orbána se tento konflikt stal „přítěží pro světovou ekonomiku“, protože místo „lokalizace“ konfliktu, jak tomu bylo během anexe Krymu, „se Západ rozhodl bojovat do posledního ukrajinského vojáka“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Inflace v ČR, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefalcon16 , 31.07.2023 8:53:33
Inflace v ČR v červnu podle statistického úřadu pod 10%...hmm,že to jaksi není nikde vidět ceny pořad stejně vysoké a řetězce si pořád mastí kapsu a na cenách se mohou domluvit a ty jásající debilní reklamy,jsou k smíchu,a stále čekám,kdy zasáhne soudruh Výborný,ale asi nikdy.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…