Orbán: USA nás nutí k válce. Světová válka by byla jaderná

17.04.2023 9:44 | Ze sítí

Spojené státy jsou podle Viktora Orbána pro Maďarsko nejen důležitým spojencem, ale také přítelem a hospodářská spolupráce mezi oběma zeměmi nikdy nebyla tak intenzivní jako nyní. Válka na Ukrajině však i nadále zůstává tématem, nad nímž se Budapešť s Washingtonem neshodnou. „USA se stále nevzdaly snahy přinutit naši zemi k válce,“ pronesl maďarský premiér v rádiu Kossuth a Američanům vzkázal, že Maďaři Rusy „už jednou domů poslali“. „Na rozdíl od malicherné politiky plné sankcí, která přichází z Bruselu“, by prý mohla Evropě pomoci vize francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Světová válka by dle Orbána byla jaderná.

Orbán: USA nás nutí k válce. Světová válka by byla jaderná
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Orbán v rozhovoru pro rádio Kossuth podle serveru About Hungary odmítl, že by americké sankce proti Mezinárodní investiční bance, jež působí v Bulharsku, Maďarsku, Mongolsku, Rumunsku, Rusku, Vietnamu a na Kubě a dříve se zaměřovala na kooperaci mezi členskými státy komunistického bloku, byly namířeny proti Maďarsku, jelikož je na sankčním seznamu jen jedna maďarská osoba, a poznačil, že americké rozhodnutí respektuje.

Mezinárodní investiční banka, v níž své členství Česko ukončilo v reakci na ruské napadení Ukrajiny v loňském roce, podle Orbána mohla hrát významnou roli v evropském rozvoji, ale po vypuknutí ukrajinského konfliktu se již prý možnosti snížily, a v souvislosti se sankcemi tak má být účast Maďarska podle tamního ministerského předsedy „zcela zbytečná“.

Ocenil, nakolik jsou aktuálně maďarsko-americké vztahy rozvinuté, a zmínil, že hospodářská spolupráce mezi oběma zeměmi nebyla nikdy tak intenzivní. „S Američany máme dobré vztahy, válku jsme jim vyhlásili jen jednou v životě, za druhé světové války, no a to nebyla úspěšná diplomatická akce,“ zavtipkoval Orbán, načež zdůraznil, že právě Spojené státy jsou pro Maďarsko nejen důležitým spojencem, ale také přátelskou zemí.

„Také věříme, že k dobrému životu potřebujeme svobodu a tržní hospodářství,“ ocenil společné teze obou zemí a poukázal i na společnou kulturu založenou na křesťanství.

Kvůli převaze demokratů v americké politice je sice podle maďarského premiéra spolupráce o trochu těžší, jelikož podle něj vztahy s republikánským vedením bývají lepší díky společnému pohledu na otázku migrace či ochranu rodiny. Spolupráci s USA však podle Orbána nezničí ani výsledek tamních dalších prezidentských voleb, ať už Američané rozhodnou jakkoli. „My budeme spolupracovat s vládou, kterou Američané zvolí,“ ujistil.



Velký rozkol je aktuálně mezi USA a Maďarskem v rámci postojů k válce na Ukrajině. „Oprávněně očekáváme, že Spojené státy přijmou zvláštní situaci Maďarska, ale stále se nevzdaly snahy přinutit naši zemi k válce,“ pronesl Orbán a znovu odmítl, že by jeho země pomohla sousední Ukrajině dodávkami zbraní. Plakátová kampaň v jeho zemi, kterou podpořilo finančně americké velvyslanectví v Budapešti, se podle něj míjí účinkem, jelikož Maďaři „už jednou domů Rusy poslali“.

Eskalaci války na Ukrajině Orbán považuje za stále horkou hrozbu. „Pokud dojde ke světové válce, bude to válka jaderná,“ varoval a posteskl si, že pokud by světoví lídři byli rozumní, svět by mohl být v lepším stavu než nyní. V tomto ohledu by podle premiéra Orbána mohla být návštěva francouzského prezidenta v Číně krokem vpřed. Lepší je totiž podle maďarského předsedy vlády ve světě shromažďovat přátele, a nikoli nepřátele. U Macrona též ocenil jeho snahu o strategickou autonomii Evropy.

Francouzský prezident má být podle slov maďarského premiéra „v současnosti jediným evropským lídrem se schopností uvažovat v historických souvislostech“. Uvedl však zároveň, že všechny Macronovy myšlenky nesdílí a o budoucnosti Evropy oba přemýšlejí odlišně: „Zatímco maďarské vládní strany doufají v křesťanskou renesanci, francouzský prezident by budoval liberální Evropu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialova sebranka už nás do války zatáhla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseborovice , 17.04.2023 10:13:50
a Pavel jim jako zrádce Česka vydatně přicmrndává !

|  15 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …