Orbán blokuje peníze pro Ukrajinu. Omezit práva, burcuje Votápek. Když to viděl Šmucler...

15.12.2023 20:07 | Monitoring

Další finanční podpora pro Ukrajinu ze strany Evropské unie? Zatím ne. Vetoval to maďarský premiér Viktor Orbán. Evropská komise tak chce do lednového summitu najít řešení, které dalšímu krachu jednání zabrání. Píše o tom mimo jiné BBC.

Orbán blokuje peníze pro Ukrajinu. Omezit práva, burcuje Votápek. Když to viděl Šmucler...
Foto: Repro Twitter
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Summit zemí Evropské unie se sešel kvůli zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem, na čemž se lídři v Bruselu shodli. Navýšení víceletého rozpočtu EU, včetně uvolnění dalších padesáti miliard eur pro Kyjev, však zablokoval premiér Maďarska Viktor Orbán. Nový summit se tak uskuteční příští rok hned jeho začátkem.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že komise využije čas, který do té doby je, aby zajistila, ať se stane na dalším summitu cokoliv, že budou mít funkční řešení. 1,5 miliardy eur pak komise uvolní z 18miliardového balíčku, který Ukrajině poskytuje letos. 

„Viktor Orbán stále blokuje evropskou pomoc bojující Ukrajině. Tito populisté obvykle nejvíc škodí vlastní zemi, ale pokud dostanou možnost, šíří chaos i v globálním měřítku. Myslím, že nastal čas aktivovat Suspension Clause (Article 7 of the Treaty on European Union) a zbavit Maďarsko možnosti zásadním způsobem ohrožovat nejen evropské hodnoty, ale i evropskou bezpečnost. Ukrajinci za dobu války ukázali obrovskou odvahu a statečnost," okomentoval situaci analytik Vlastimil Votápek.

„Zastavili agresora a vytlačili okupanty z poloviny obsazených území. Ale výsledek války je stále na vážkách. Pomoc Ukrajině je proto nejen věcí morálky, ale i zcela pragmatické kalkulace. Pokud skutečně dojde k zablokování západní pomoci Ukrajině, Putin může vyhrát. Kremelský režim, bez ohledu na to, jak je zaostalý, může převálcovat ukrajinskou armádu prostě počtem svých tanků, děl a letadel. A pak se naše země i celá Evropa dostane do mnohem horší situace než jsme dnes. S oslabenými armádami, vyprázdněnými muničními sklady, nevycvičenou populací, s kulturou nenásilí, budeme stát před agresorem s holýma rukama," dodal Votápek.

Orbán zablokoval peníze pro Ukrajinu. Tento titulek zaujal prezidenta České stomatologické komory. „Laciná výmluva. Co brání ostatním zemím mezi sebou vybrat 50 miliard eur a poslat je na Ukrajinu, když to chtějí? Mohou klidně dnes… Maďarsko nechce poslat za sebe miliardu eur, protože ji prostě nemá - to je realita," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…