Orbán si zajistil další plyn z Ruska. Nakoupí ho pětkrát levněji než zbytek Evropy

01.02.2022 17:50

Maďarský premiér Viktor Orbán odcestoval do Moskvy, aby s ruským prezidentem Vladimirem Putinem probral „aktuální problémy evropské bezpečnosti“ a také pro svou zemi domluvil nové dodávky ruského plynu. Maďarsko si dojednalo navýšení objemu dodávek, navíc podle prezidenta Putina „pětkrát levněji, než je tržní cena ve zbytku Evropy“.

Orbán si zajistil další plyn z Ruska. Nakoupí ho pětkrát levněji než zbytek Evropy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin, Orbán

Kreml podle informací serveru Euractiv.com uvedl, že lídři obou zemí budou jednat o obchodu a energetice a také o „aktuálních problémech zajištění evropské bezpečnosti“, což je narážka na patovou situaci mezi Ruskem a Západem ohledně Ukrajiny.

Orbán v ukrajinské otázce dlouhodobě prosazuje mír a deeskalaci napětí, není však jasné, jakými prostředky by toho chtěl dosáhnout. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó uvedl, že Maďarsko je loajálním členem NATO, ale že nechce „novou studenou válku“.

Maďarský premiér před cestou také prohlásil, že bude usilovat o dohodu na zvýšení dovozu ruského plynu do Maďarska. V současnosti přitom některé západoevropské země Rusko kritizují, že se snaží vyvolávat energetickou krizi tím, že snižuje dovoz plynu do Evropy, a snaží se tak zahnat Evropskou unii do kouta.  

„Vzhledem k tomu, že celá Evropa nyní prožívá energetickou, přesněji řečeno plynovou krizi, bylo velice důležité, že jsme uzavřeli dlouhodobé kontrakty. Vážíme si toho, že jsme je podepsali. Při dnešním setkání bych chtěl dosáhnout zvýšení objemu dodávek,“ prohlásil Orbán podle informací serveru Novinky.cz.

„V loňském roce Gazprom podepsal dva dlouhodobé kontrakty na dodávky zemního plynu z Ruska do Maďarska do roku 2036, takže stabilita dodávek je zajištěna,“ reagoval Putin s tím, že Maďarsko nakupuje ruský plyn pětkrát levněji, než je tržní cena v Evropě.

Maďarské opoziční strany vydaly o víkendu společné prohlášení, v němž Orbána vyzvaly, aby svou cestu zrušil, protože je podle nich „v rozporu s národními zájmy“. Maďarská opozice uvedla, že setkáním s Putinem Orbán „nepřímo povzbuzuje ruského prezidenta k další eskalaci současné napjaté situace“.

Podle serveru Euractiv má s Orbánovou cestou do Moskvy problém i Polsko, nejbližší maďarský spojenec v půtkách s Evropskou unií. Varšava totiž sice představuje s Budapeští jednotnou frontu proti Bruselu v otázkách, jako je právní stát, ale dlouhodobě jí vadí Orbánovy vazby na Putina. Příznačně právě ve stejný den, kdy Orbán navštíví Moskvu, odcestoval polský premiér Mateusz Morawiecki do Kyjeva, kde se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Orbán má s Kremlem dlouhodobě nadstandardní vztahy, které po schůzce ocenil zejména Putin a maďarského premiéra podpořil před blížícími se parlamentními volbami, ve kterých se Orbán utká se sjednocenou opozicí.

„Obvykle v případech, kdy naše partnery čekají volby, říkáme, že budeme spolupracovat s jakýmkoliv zvoleným vedením. Ale musím podotknout, že vaše práce s respektem k Rusku vyústila v mnoho úspěchů v zájmu maďarského lidu a v zájmu Ruska. Doufám, že taková vzájemná spolupráce bude pokračovat,“ řekl Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…