Orbán to pochopil, postavil plot. A žluté vesty... Petr Robejšek o konfliktech uvnitř EU

01.05.2019 14:05

Politolog Petr Robejšek poskytl rozhovor serveru KupreduDoMinulosti.cz. Mimo jiné hovořil o Viktoru Orbánovi, maďarském premiérovi. O něm řekl, že je štěstí, že v Evropě takový člověk je. „Úspěšně se vzepřel EU,“ poznamenal Robejšek.

Orbán to pochopil, postavil plot. A žluté vesty... Petr Robejšek o konfliktech uvnitř EU
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Robejšek

Úvodem rozhovoru Robejšek hovořil o ose Německo–Francie, což je podle něj v současné době jen přání. „Německo a Francie mají právě v současnosti maximum zcela odlišných zájmů. Jeden z mála jejich společných zájmů je, dejme tomu, kooperace ve zbrojním průmyslu, udržení eura, byť jen do určité míry – a pak už začínají rozdíly. Základní, úplně klíčový rozdíl spočívá v tom, že Francie si představuje evropskou integraci zejména jako finanční integraci, potažmo přesouvání odpovědnosti za hospodaření z hlavních měst na Evropu. V tom vidí své vlastní zájmy na prvním místě,“ poznamenal Robejšek. 

Anketa

Podporujete vládu Andreje Babiše? (Hlasování od 1.5.2019)

78%
hlasovalo: 21592 lidí

Spojenectví Německa a Francie je podle jeho slov klasickým příkladem toho, jak zabránit potencionálně konfrontativnímu vztahu dvou víceméně srovnatelných hráčů v Evropě. „To je to, co historicky vždy hrálo roli pro vztahy Německa a Francie; prusko-francouzská válka, všechny tyto peripetie, samozřejmě včetně první a druhé světové války. To na jedné straně doznívá do dneška,“ zmínil Robejšek. A poukázal i na symboliku žlutých vest. 

Původní text ZDE

Následně se Robejšek vyjádřil také k situaci v Americe. „Konfliktní potenciál, který nyní explodoval ve Francii, Trump zapřáhl do svojí volební kampaně a s jeho pomocí vyhrál, a tím ho do jisté míry a dočasně neutralizoval. Tito lidé se cítí být jím zastupováni. Do jaké míry tento pocit naplní – zatím se o to snaží, ale ne úplně důsledně – a jak dlouho vydrží, aby lidé chudí a ztracení v poli globalizace nešli do ulic, nezačali se ozbrojovat a útočit na státní zařízení, nýbrž aby věřili, že nahoře je někdo, kdo se o jejich zájmy bude starat, to se teprve uvidí,“ poznamenal Robejšek. Pokud se mu to podaří, ukáže tak elitám na Západě, jak by měly reagovat. On sám si myslí, že kdyby USA neměly Trumpa, žluté vesty vyjdou do ulic i tam.

Robejšek se pak pochvalně vyjádřil i o maďarském premiérovi Viktorovi Orbánovi, kdy vnímá, že pro zemi je obrovským darem, že zde byl právě on. „Nejvíc si cením toho, jak tento člověk dokáže problémy rozebrat, popsat a vyvodit z nich řešení. Řešení, která jsou pragmatická, nejsou ideologická. On pochopil, že jediné, co by měla udělat celá Evropa, a když to neudělá Evropa, tak to musí udělat on za svoji zemi, je plot. Tak tento plot postavil a teprve se zpožděním několika měsíců, ne-li let, začala podobným směrem velice opatrně uvažovat celá Evropa,“ dodal. 

Závěrem se Robejšek rozhovořil o tom, zda Moskva dlouhodobě destabilizuje Evropu a USA, jak tvrdí západní analytici. Podle něj je to jen optický klam, že když něco říká hodně lidí a hodně dlouho, je to pravda. „Jenom zpochybňuji, že je někdo schopen ve smyslu nějaké spiklenecké teorie si udělat plán: ‚Teď změním systém tam či onde.‘ A tento plán provede. Už z toho jednoduchého důvodu, že současně s ním existují jiní aktéři, kteří mají úplně opačné plány. Je to jako v podnikatelství, když si někdo vymyslí nějaký způsob produkce, nebo nový produkt, tak to ještě neznamená, že bude úspěšný, protože současně s ním jsou zde jiní, kteří mu konkurují, chtějí totéž, chtějí prodávat věci nám spotřebitelům. A zrovna tak političtí aktéři mají každý svůj odlišný záměr a touto odlišností se svým způsobem neutralizují. To znamená, že zájmy tady jsou, pokusy tady jsou, ale určitě ne takové, že nějaký zloduch může změnit svět,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…