Orgie. StB odposlouchávala Havla a spol. na Hrádečku. Jenže Landovský tu techniku odhalil. Následovala událost, kterou by nevymyslel ani Chuck Norris

27.06.2020 4:44

CHARTA 77 Při listování archivními záznamy StB vyvstávají nové skutečnosti. Tou nejmarkantnější zůstává absolutní a až hrůzná pečlivost, s jakou policejní orgány přistupovaly i k tomu nejmenšímu detailu týkajícímu se takzvaně zájmové osoby. Mohli bychom říct i nepřítele státu. O tom už jsme informovali několikrát. Občas ty zmíněné situace stály za vážné zamyšlení, jindy byly pro pousmání. Dnešní materiál se pohybuje na rozmezí. V případě nasazovaných odposlechů na Václava Havla totiž můžeme celé dění připodobnit ke směšné tragédii.

Orgie. StB odposlouchávala Havla a spol. na Hrádečku. Jenže Landovský tu techniku odhalil. Následovala událost, kterou by nevymyslel ani Chuck Norris
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrádeček

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí
Při čtení v pečlivě dochovaných svazcích Archivu bezpečnostních složek nás jako první zaujal ten s registračním číslem 24021. Nese krycí jméno „Boháček“ a příslušníky S-StB Praha byl zaveden v lednu 1975 jako spis prověřované osoby k Pavlu Landovskému. V rámci tohoto spisu narazily ParlamentníListy.cz na dvě zprávy z roku 1978, které se zaobírají děním na Hrádečku. Místem zhruba šest kilometrů severozápadně od Trutnova, bytostně spjatém s Václavem Havlem.

Policejní informátor tehdy po úkolování ze strany StB navštívil Ivana Havla, bratra Václava Havla, který mu zapůjčil první číslo samizdatově vydávaného literárního časopisu.

„Ivan Havel přislíbil Pramenu zapůjčení dalšího čísla ihned, jak ho bude mít k dispozici. Asi kolem 15. června 1978 byl Václav Havel upozorněn (Pramenu se nepodařilo zjistit kým), že z vedlejší chalupy je prováděn jeho odposlech a za tímto účelem, že je tažen kabel do lesa,“ stojí ve zprávě s označením „Přísně tajné“.

Václav Havel se tak společně s Pavlem Landovským vypravili tento kabel hledat do nedalekého lesa.

Jak dále informuje policejní zdroj, kabel byl po chvíli skutečně objeven.

„Václav Havel chtěl o celé události podat informaci do zahraničního tisku, ale potom si to rozmyslel s odůvodněním, že nemá jistotu, k čemu kabel sloužil a navíc způsobil jeho poškození na soukromém pozemku,“ uvedl rovněž citovaný policejní informátor.

Tím ale příběh kabelu nekončí. Policejní orgán v této první zprávě píše, že „v součinnosti s S-StB Praha a Hradec Králové (je nutné) zaměřit pozornost na zjištění, kdo informoval Havla o existenci úkonu TA-111.“ Vyřčená věta zůstala v tu chvíli bez odpovědi.

Ze setkání písničkářů a dalších exilových umělců u Charlieho Soukupa, červenec 1985

Jenomže pečlivost StB byla pověstná a každý, kdo se s ní setkal, by mohl dodnes vzpomínat a vyprávět.

Bazírování na detailech v případě onoho kabelu poblíž Hrádečku ovšem mělo svou dohru. Tu ale ParlamentníListy.cz našly až v dalším policejním záznamu. Ten opět spočíval v informacích od policejního zdroje, který zřejmě ještě za tepla přivezl do Prahy své nejnovější poznatky. Týkaly se historičky Věry Jirousové, první manželky Ivana Martina Jirouse, též zvaného Magor.

„Věra Jirousová vyprávěla Pramenu, jak byl Pavel Landovský na návštěvě u Václava Havla na Hrádečku a odhalil odposlouchávací zařízení,“ stojí ve zprávě. Landovský prý danou událost velmi dramaticky popisoval, až zveličoval. Už z tohoto záznamu však bylo patrné, že nešlo o ledajaký kabel, že šlo skutečně o odposlouchávací zařízení takzvaných tajných.

Policejnímu orgánu ovšem vadilo nejen to, že kabel byl odhalen, čímž StB ztratila dočasný přístup k dění na Hrádečku, štvalo ho i to, co se s touto speciální technikou stalo.

Pavel Landovský totiž ve chvíli, kdy tento kabel našel, dospěl k přesvědčení, že jde o špionáž. Nelenil, kabel postupně vyrval ze země, čímž zjistil, že vede až do vedlejší chaty. Bodrý herec neváhal a kopal dál. Kopal do chvíle, kdy byl celý kabel venku. A pak? Landovský jej popadnul, odnesl k Václavu Havlovi, tam ho s největší pravděpodobností naložil do auta a při první možné příležitosti tuto speciální policejní techniku prodal.

Jak také stojí v oficiálním záznamu: StB musí „provést opatření ke ztotožnění osoby“, u které kabel ve finále skončil…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …