Osekáme veřejné finance a snížíme dluh. Nezkrachujeme, řekl poslanec ODS

06.12.2022 14:14 | Ze sítí

Poslanec za ODS Libor Turek se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz vyjádřil k tomu, zda je pravdou, že následujeme Řecko a blížíme se bankrotu. Turek to odmítl.

Osekáme veřejné finance a snížíme dluh. Nezkrachujeme, řekl poslanec ODS
Foto: archiv
Popisek: Libor Turek, ODS Ústí nad Labem

„Přijde vám i z morálního hlediska vhodné, jednat s Ukrajinou o pomoci na obnově země v době, kdy je země ve válce, o níž nemá nikdo tušení, že skončí? A když už, jaké výhody bude ČR mít? Jakože budeme mít při zakázkách přednost před jinými zeměmi? A máte na to nějaké záruky? Nebude rozhodovat ve finále prioritně cena?“ zeptal se čtenář.

„Tohle je otázka přímo na vládu a já jsem jen poslanec a žádných jednání jsem se neúčastnil. Ale vnímám stejně jako vy, že by bylo lepší ‚počítat‘ zajíce až po honu,“ odvětil Turek.

„Je pravda, že následujeme Řecko a blížíme se bankrotu? A jestli ano, jak je možné, že jste to dopustili? Určitě za to nemůže jen vaše vláda, na druhou stranu ani jí se nedaří na tom nic změnit, ekonomika je v recesi a podle všeho bude hůř. Prý tomu dost přispělo zrušení superhrubé mzdy. Zavede se znovu? Hlasoval byste pro, nebo proti? A kde vzít chybějící a potřebné finance? Můžete zaručit, že nezačnou firmy příští rok dramaticky propouštět? Připravujete se nějak na tuto možnost? Jak?“ zeptal se další čtenář.

„Řecko určitě nenásledujeme, když se podíváte na výhled rozpočtu na příští roky, tak naše vláda oseká veřejné finance a radikálně zpomalí nárůst dluhu. Pořád máme poměr zadlužení vůči HDP jeden z nejmenších v EU. Propouštění zaručit nemůžu a v mnoha segmentech k tomu dojde, ovšem nečekám radikální propouštění. Stále jsou na pracovním trhu volná místa, která by se mohla ale rychleji začít plnit,“ zmínil Turek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…