Ostrava: Sociálnědemokratický radní Grygar kvůli nemoci rezignoval. Obviněný radní Hařovský ve funkci zůstává

28.01.2015 16:58

Ostravský radní za ČSSD Libor Grygar dnes ze zdravotních důvodů rezignoval. Grygar, který je dlouhodobě nemocný, čelil podezření, že nedodržoval předepsanou nemocenskou. On sám to odmítá, řekl, že má dlouhodobé zdravotní problémy kvůli cukrovce. Ve funkci naopak zůstává primátorův náměstek Ivo Hařovský (rovněž ČSSD), který je obviněn v kauze zakázek na údržbu zeleně v nejlidnatějším městském obvodě Ostrava-Jih a jehož výměnu doporučil sociálním demokratům koaliční partner ANO.

Ostrava: Sociálnědemokratický radní Grygar kvůli nemoci rezignoval. Obviněný radní Hařovský ve funkci zůstává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radniční věž v Ostravě

"Už jsem to zvažoval delší dobu, protože i ten mediální tlak a podobně mi se zdravím nepomáhá, a dospělo to už vlastně tak daleko, že ty výpady stále pokračují, a to mi za to nestojí," řekl Grygar. Zastupitelstvu chce, až jej od správy sociálního zabezpečení dostane, předložit doklad, že ohledně nemocenské nic nezanedbal. Grygar bude působit v dozorčích radách Ostravských komunikací a Krematoria Ostrava. Nového člena rady bude volit zastupitelstvo na svém dalším zasedání 4. března.

Radní podle policie jednali nehospodárně

Hařovský je mezi 12 bývalými radními Ostravy-Jihu, kteří jsou obviněni kvůli dvěma zakázkám z let 2007 a 2010. Za zneužívání pravomoci veřejného činitele, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku jim hrozí až 12 let vězení. Podle policie při výběru firem jednali nehospodárně, čímž vznikla škoda za desítky milionů korun. Obvinění, včetně Hařovského, vinu vesměs odmítají.

"Pan Hařovský hlasoval v dobré víře nad materiálem, který mu předložili odborní pracovníci Úřadu městského obvodu Ostrava-Jih," řekl primátorův náměstek Lumír Palyza (ČSSD). Uvedl, že pokud ale Hařovský bude obžalován, budou sociální demokraté situaci řešit personální změnou.

Babišův primátor: Odejít by měli oba radní

Primátor Tomáš Macura (ANO) novinářům řekl, že hnutí od počátku preferovalo variantu, aby z funkcí odešli oba radní. Odchod Grygara a případný odchod Hařovského, pokud by byl obžalován, klub ANO podle primátora vnímá pouze jako přijatelný kompromis. "Nemám z toho dobrý pocit. Je to otázka osobního přístupu každého jednotlivého člověka, já z toho radost nemám," řekl Macura, který několikrát zopakoval, že on by za takové situace rezignoval.

Zastupitelský slib dnes složil Ivo Furmančík (ANO), který v řadách ostravských zastupitelů nahradil Vladislava Kovala. Ten čelí obvinění, že si v době, kdy byl ředitelem odboru na Ministerstvu pro místní rozvoj, řekl o úplatek. Koval tvrdí, že pouze cíleně testoval, jestli zástupce firmy na korupční nabídku přistoupí, v takovém případě by podle něj ministerstvo s firmou přestalo obchodovat. Nikomu z vedení ministerstva ale o své akci neřekl. Tento týden se Koval vzdal mandátů v městském zastupitelstvu i v obvodním zastupitelstvu Ostravy-Jihu. Vedení hnutí ANO už minulý týden Kovala vyloučilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…