Ostřelovaný Macron jako nový evropský lídr? Znalec Francie věří, že svým stylem může najít cestu i k ruskému režimu

07.12.2019 11:31

Konzultant Institute of European Democrats a znalec Francie Josef Brož se v dnešním vydání MF Dnes vyjádřil k Macronově nové Evropě. „Konečně nový evropský lídr?“ ptá se na adresu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Ostřelovaný Macron jako nový evropský lídr? Znalec Francie věří, že svým stylem může najít cestu i k ruskému režimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Prezident Francie Emmanuel Macron se podle slov Brože stává pomalu, ale jistě tím, co je označováno slovem „lídr“. „Od vystoupení na pařížské Sorbonně před dvěma lety, které se dalo brát jako blouznění mladého muže, opilého získanou mocí, se Macron v polovině svého pětiletého mandátu, teatrálně nazvaného ‚dějství 2‘, obrátil k činům. Po třiceti měsících mandátu prošel jedenačtyřicetiletý prezident nekonečným očistcem hnutí ‚žlutých vest‘, jež uzavřel ‚velkou národní diskusí‘,‘ poznamenal Brož. 

Podle jeho slov nyní Macron stojí před další sociální krizí kvůli reformě důchodů. Macronovi jde podle jeho slov o evropskou suverenitu, jednotu a demokracii.

Anketa

Stíhání Babiše obnoveno. Co by mělo nastat?

hlasovalo: 36212 lidí
„Ta suverenita, o níž se pravidelně pochybuje tu i onde, je klíčem k Macronově vizi, v níž jde geopoliticky o všechno. Uvědomíme si to tehdy, když se Macron utká se svými partnery, kteří působí někdy jako oheň (Donald Trump), někdy jako voda (Angela Merkelová). Příkladem za vše je právě skončený summit NATO v Londýně. Zatímco rozzuřený americký prezident nenechá na Macronovi nit suchou, německá kancléřka hořekuje, že Macron ‚rozbíjí čajové šálky‘, které ona ‚musí slepovat‘. Bude je chtít zítra slepovat její následnice? Nemá nakonec Macron pravdu, když tvrdí, že Severoatlantická aliance vyčerpala svůj potenciál a ocitla se ve stavu ‚mozkové smrti‘? Ten výrok pro britský týdeník The Economist, který vyvolal takový úžas, se ale týkal schopnosti NATO čelit teroristickým hrozbám,“ podotkl Brož.

„Dokáže-li Macron najít bez velké naivity cestu i k ruskému režimu, může to přinést větší výsledky v rámci dialogu i v minském formátu (Rusko, Ukrajina, Německo, Francie) než bezduché bití v prsa a štrikování nových a nesmyslných sankcí, jež poškozují evropskou ekonomiku. Není lepší předcházet konfliktům, než je v duchu staronové studené války opět vyvolávat? Říkalo se tomu kdysi ‚détente‘ (uvolnění). Francie vždy rozuměla Evropě jako svého druhu ‚vlastní reinkarnaci‘, a v tomto duchu pracuje Macronův mozek na plné obrátky,‘ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…