Ostrý komentář v Bakalových novinách: Zeman vidí za každým uprchlíkem a kominíkem teroristu. A tohle všechno na něho ví Mynář

25.09.2015 16:58

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk se vyjádřil ke kauze chybějící prověrky hradního kancléře Vratislava Mynáře. A při té příležitosti se také trochu opřel do prezidenta Zemana.

Ostrý komentář v Bakalových novinách: Zeman vidí za každým uprchlíkem a kominíkem teroristu. A tohle všechno na něho ví Mynář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Mynář sice prověrku nutnou k výkonu své činnosti nezískal, zůstává však po boku prezidenta Zemana, jelikož ten čeká, až skončí všechny odvolací procesy, než odvolá Mynáře. „Prezident vidí teroristu v každém uprchlíkovi a kominíkovi a zároveň nechá ve své bezprostřední blízkosti pobíhat chlapíka, jenž je certifikovaným bezpečnostním rizikem. Najdi konzistenci, kdo můžeš,“ píše Honzejk.

A následně se ptá, proč se tak prezident vlastně chová. Odpověď je jednoduchá. Může. „Hrad si přišel užít, a tak si užívá. Zvyklost nezvyklost, slušnost neslušnost, racionalita neracionalita. Yes, I Can. Prezident jsem já, vy nuly!“ vytváří Honzejk obraz prezidentova uvažování.

Mynář je zároveň prezidentovým voličům „upřímně ukradený“. Ti totiž nevidí dál za prezidenta, jeho „širokopásmová osobitost“ totiž neduhy jeho spolupracovníků zastíní. Za poradce má Martina Nejedlého, „nepravomocně odsouzeného za okrádání státu“, za mluvčího „peroutkobijce“ Jiřího Ovčáčka, tudíž nějaký Mynář už není důležitý.

Pravdou však podle Honzejka je, že Zeman nevyhodí Mynáře proto, že ten na něj ví příliš mnoho. „Zná pozadí financování prezidentské kampaně, ví o jeho kamarádství se středoasijskými diktátory, o vazbách na ruský a čínský byznys,“ vysvětluje Mynářovu nepostradatelnost Honzejk.

„Zeman dobře ví, že takového člověka je lépe mít pod střechou, než aby někde vyprávěl historky z natáčení,“ říká Honzejk a připomíná podobného kontroverzního Zemanova kolegu, lobbistu Miroslava Šloufa. Rozpad jejich přátelství je něco, co Zeman podle Honzejka nechce opakovat.

„Celkově vzato: Vratislav Mynář na Hradě je bezpečnostním rizikem pro stát. Mynář mimo Hrad je rizikem pro Miloše Zemana. Hádejte, co Zemana trápí víc?“ uvažuje Honzejk.

Nakonec připomíná, že na každého jednou dojde. „Prezident se s oblibou odvolává na Tomáše Garrigua Masaryka. Ten v letech, kdy předsedal Realistické straně, říkal: ‚Dostali jsme na zadnici, ale jsme morálními vítězi.‘ Zeman ukazuje, že to má obráceně. ‚Morálka dostala na zadnici, ale já jsem vítěz.‘ Česko snese hodně, od prezidentů zvlášť. Ale zároveň v něm platí: Všeho jenom do času.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…