Osvobozený Cherson: Davy lidí vítají ukrajinské vojáky. V ulicích ale přesto číhá ruská hrozba

12.11.2022 9:58 | Ze sítí

Cherson osvobozen, ukrajinští vojáci vstupují do města, donedávna okupovaného Rusy, obyvatelé vítají ukrajinské vojáky v centru města a vyvěšují žlutomodré vlajky, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka. Ruští představitelé však vzkazují, že ještě není konec. Dle mluvčí ukrajinské armády „se mnozí ruští vojáci převlékli do civilu a ukrývají se v Chersonu“.

Osvobozený Cherson: Davy lidí vítají ukrajinské vojáky. V ulicích ale přesto číhá ruská hrozba
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Cherson, ležící na západním břehu Dněpru poblíž ústí do Černého moře, byl prvním větším městem, kterého se Rusové zmocnili po svém jarním vpádu na Ukrajinu. Ruské ministerstvo obrany na páteční tiskové konferenci oznámilo, že ráno dokončilo stažení ruských sil z pravého břehu řeky Dněpr.

Na sociálních sítích se objevují videa dojatých ukrajinských civilistů, že se Cherson vrací pod kontrolu Ukrajiny.

„Cherson dnes. Slzy. Vše, co potřebujete vědět o lidech pod ruskou okupací a co si myslí o putlerovské teroristické invazi,“ stojí v komentáři k dalšímu z videí zachycujících vítání ukrajinských vojáků obyvateli Chersonu.

Své vojáky vítal ukrajinský lid na náměstí Svobody v centru města.

Ukrajinský zpravodajský server Nexta zveřejnil příběh „koordinátorky hnutí Žlutá stuha“, která v Chersonu během ruské okupace připínala žluté stuhy, malovala graffiti, lepila letáky a předávala informace ozbrojeným silám.

Video, jak ukrajinští vojáci vztyčují svou státní vlajku na budově policejního velitelství, sdílel na svém webu list Ukrajinská pravda.

Kreml se snaží distancovat od odchodu ruských sil z Chersonu, uvádí agentura Bloomberg. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek novinářům řekl, že Rusko nadále považuje Cherson za svoji součást.

Zástupce předsedy ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv v pátek po oznámení stažení ruských jednotek z pravého břehu Dněpru, včetně Chersonu, napsal na svém kanálu na Telegramu, že se veškerá území vrátí do Ruska. Přiznal tím, že Rusové oblast skutečně opustili. „Koncept územní suverenity v naší zemi nikam nezmizel. Vše se vrátí domů. Do Ruské federace,“ napsal Medveděv, považovaný za „jestřába“.

Mluvčí ukrajinské armády Natalija Humenjuková podle Reuters varovala, že mnozí ruští vojáci se převlékli do civilu a ukrývají se ve městě, kde tak podle ní hrozí sabotážní akce. Ukrajinci je vyzývají, aby se vzdali, pokud chtějí přežít. 

Cherson ruští vojáci okupovali od 2. března. Na podzim se tento region pokusili anektovat po narychlo uspořádaném hlasování, jehož výsledky svět neuznal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…