Osvobozený Škárka: Terminátor Bárta se svými chorými výplody patří do Bohnic!

08.05.2013 15:46

Během státního svátku Dne vítězství nad fašismem neměl bývalý "véčkař" a dnes nezařazený poslanec Jaroslav Škárka žádný speciální program a věnoval svůj volný čas mimo jiné rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Má teď koneckonců prostoru o něco více, protože odvolací soud jeho a předsedu Věcí veřejných Víta Bártu nedávno zprostil obžaloby ve věci podplácení a přijetí úplatků.

Osvobozený Škárka: Terminátor Bárta se svými chorými výplody patří do Bohnic!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Škárkovi přestal nad hlavou viset Damoklův meč hrozby tříletého vězení, které mu původně hrozilo. Pro ParlamentníListy.cz mluví o tom, proč nemá být u kormidla levice, proč měly být reformy od Nečasovy vlády ještě tvrdší, a samozřejmě nechybí bonmoty na téma duševně nemocného naolejovaného terminátora, jak vidí Víta Bártu.

Jak se vám úřaduje jako nezařazenému poslanci, který musel věnovat spoustu energie soudu?

Vnímám to tak, že nezařazení poslanci mají ztížený přístup k materiálům, k dokumentům, k zákonům a nemají zázemí klubu.

Soud s Vámi a Vítem Bártou, nyní šéfem Věcí veřejných, je u konce. Máte z toho dobrý pocit?

Městský soud v Praze pravomocně rozhodl, že jsem se ničeho nedopustil. Na druhou stranu nejsem spokojený s tím, že tentýž verdikt dostal i Vít Bárta. Já jsem nadále přesvědčený, že uplácel.

Jaký výsledek byste si představoval, aby byl spravedlivý?

Bárta do politiky zanesl věci na hranici kriminality, ať už je to sledování politiků, uplácení, a podle mého názoru si trest zaslouží.

Myslíte, že se takové metly někdy dočká?

Soudní proces je v tuto chvíli uzavřený…

Vy jste se před pár dny vyjádřil, že zvažujete stížnost na obvodního soudce Jana Šotta...

Ano, soudce Šott podle mého názoru celý soud vedl manipulativně a neprokazoval úplatek, ale pouze půjčku. Stížnost je stále ve fázi, že ji zvažuji a řeším se svým právníkem.

No koneckonců vás pan soudce očividně aspoň pobavil, jak bylo patrné z vašich reakcí a bonmotů směrem k jeho osobě a k tomu, že z procesu udělal jen kabaretní show…

Co se týče pana soudce, tak jeho vystupování bylo mnohdy podle mého názoru komické. Na jednu stranu se sám bavil tím, jak Radek John o sobě prohlašoval, že je nezávislý předseda na Bártovi, na druhou stranu tuto výpověď považoval za velmi věrohodnou!

Čtenáři asi podrobnosti kauzy a soudního procesu znají, proto se zeptám na něco jiného: Věříte v nezávislou justici v naší republice?

Já chci věřit v nezávislou justici, nicméně to, co předvedl pan Šott, ve mně vyvolává určité pochybnosti.

Myslíte, že medializace této kauzy pomohla odkrýt, co se děje v naší republice v těchto intencích, nebo spíše uškodila procesu?

Medializace tomu úplně nepomohla a vyvolávala určitý tlak na justici. Několikrát jsem i řekl, že jsem ochoten přijmout menší trest, že jsem mohl třeba postupovat jinak a mohl jsem se dopustit nějaké chyby. Nicméně o tom, že Bárta uplácel, jsem přesvědčen. Měl dostat trest. Zavedl do politiky praktiky, které se neslučují s demokratickým fungováním…

..a možná není jediný, že (pokud to tak skutečně je či bylo)?

Já jsem měl osobní zkušenost s Bártou, takže ostatní nebudu posuzovat.

Co se týče medializace, tak - s nadsázkou - se dá říci, že vás jako potencionálního kandidáta do Poslanecké sněmovny pro příští volební období nyní zná více lidí.

To se neodvažuji hodnotit. Já zejména vnímám pachuť špatného rozhodnutí prvoinstančního soudu.

A chystáte se tedy znovu kandidovat? Nestýskalo by se vám po sněmovně, pokud se v ní napřesrok neukážete?

Rozhodně bych úplně nechtěl odejít z politiky. Zvažuji různé varianty. Dovedu si představit, že budu působit v komunální politice, i to, že budu třeba znovu kandidovat do sněmovny.

Jak se díváte na aktivity Víta Bárty, teď už předsedy VV? Co říkáte na jeho strategii upozorňování na ceny a kvalitu potravin, exekuce, podvody, ceny dopravních staveb?

Já pana Bártu považuji za duševně nemocného člověka. Jeho aktivity jsou většinou podle mého názoru výplodem právě duševní poruchy. Naolejovaný superguru, terminátor, který patří již do psychiatrické léčebny.

On se nyní snaží intenzivně spolupracovat s Holešovskou výzvou, Tomiem Okamurou a podobně. O co mu podle vás jde?

Jde mu o to, aby se zviditelnil, a je mu celkem jedno, jakým způsobem.

Co Karolína Peake, která též vzešla z Věcí veřejných - co pro změnu říkáte na její působení ve vládě? Jak koukáte na projekt LIDEM?

Projekt LIDEM není moc životaschopný. Nedávám tomu nijak velkou perspektivu.

A to je důvod, proč jste k nim po odchodu z Věcí veřejných nevstoupil?

O tom jsem ani neuvažoval. V tomto směru ani neproběhlo žádné jednání.

Obecně o změně postu „nezařazený“ uvažujete?

V tuto chvíli to rozhodně není na pořadu dne. Nepřemýšlím, že bych vstoupil do nějaké jiné strany.

Já jen, že jsem si vzpomněla, že váš bývalý stranický kolega – také „odejitý véčkař" – Milan Šťovíček zrovna včera stvrdil spolupráci s klubem TOP 09 a Starostů a nezávislých. V jeho šlépějích tedy asi nepůjdete?

Ano, o tom vím, ale nebudu ho následovat.

Myslíte, že nyní po skončení soudu, do konce trvání aktuálního poslaneckého mandátu, se dá ještě stihnout něco kromě běžné poslanecké práce? Dá se v této fázi, do které jste se kvůli známé kauze dostal, něco dokázat?

Běžnou práci vykonávám, procházím zákony, věnuji se jim, myslím, že svou práci naplňuji. Je pravda, že konec soudu je pro mě velkým ulehčením. Samozřejmě i pro mou rodinu, které se to dotýkalo.

Když hodnotíte práci Nečasovy vlády, prospěla této zemi?

Nečasova vláda měla velkou šanci udělat reformy. Měla na to dost času. Bohužel velmi tu šanci znesnadnily Věci veřejné a hned od počátku autoritu vlády podkopávaly a víceméně tak nedopřály čas, aby se reformy udělaly co nejrychleji a co nejefektivněji.

Jak jako občan republiky vnímáte, v jakém stavu tato země je? Co podle vás potřebuje?

Naše země potřebuje další reformy a podle mého názoru dokonce i ještě razantnější, než jak je zatím prováděla Nečasova vláda. V tuto chvíli naše země nepotřebuje levicovou vládu, vládu, která bude žít z dluhu. Ale vládu, která bude silná a udělá úsporná opatření tak, aby naše ekonomika mohla znovu stoupat.

Spojení „úsporná opatření“ jistě naši čtenáři neuslyší rádi. Pokud si dobře vybavuji vaše dosavadní proklamace, tak jste ale například příznivcem nezvyšování daní a mimo jiné jste pro vystoupení z Evropské unie. Je to tak?

Ano. Já se domnívám, že náš sociální systém je poměrně rozsáhlý a zneužívaný. Dovedu si představit, že jedna z úspor bude v tomto směru. Jsem odpůrcem jakéhokoliv zvyšování daní, ať už přímých nebo nepřímých. Jsem odpůrcem i progresivního zdaňování. Naopak si myslím, že lidé by měli odvádět státu co nejméně. Peníze, které přijdou do státní pokladny, jsou potencionálním zdrojem možné korupce při přerozdělování.

Zmínil jste, že v politice chcete zůstat, ať  v komunální či vysoké. Pokud tomu tak nebude, co budete v budoucnu dělat?

Co se týče další perspektivy, to bych nechal zatím nezodpovězené. Já jsem původní profesí učitel, pracoval jsem ve vydavatelství i jako novinář. Nicméně mám nějakou svou vizi a tu bych zatím nezveřejňoval.

Takže tajemství?

Ne, ne, mám vizi, co bych chtěl dělat, a je to spíše moje přání, neřekl bych tajemství.

Nebojíte se třeba začít podnikat v České republice?

Rozhodně ně.

Jako bývalý novinář máte dnes pocit, že byste tu práci dnes zvládl či chtěl dělat? Zvláště poté, co máte zkušenost z té druhé strany – být objektem médií...

Nejsem si úplně jistý, zda bych tu práci chtěl dělat, protože novinařina je v mnoha případech odvislá od působení majitelů.

Vy jste dokonce před časem na svém profilu naznačil média, která podle Vašeho dojmu nepíší „pro vás“, ale spíše „pro druhou stranu“, zmínil jste dokonce ParlamentníListy.cz. No a vidíte, to bych s vámi teď asi nedělala rozhovor, že?

Jen si myslím, že dávají sektě Věcí veřejných větší prostor, než jaký vzhledem ke svému působení v politickém spektru zastávají.

Tak snad už si to myslet nebudete. Mimochodem ptají se vás novináři v poslední době i na něco jiného než jen na Věci veřejné a soud?

To ano, teď jsem se vyjadřoval třeba k církevním restitucím a budu se vyjadřovat k protikuřáckému zákonu...

Prozradíte jak?

Vzhledem k tomu, že jsem kuřák, tak jsem odpůrcem navrhovaného zákona. Myslím, že je velmi špatný. Člověk by měl mít svobodné právo se rozhodnout, jestli bude či nebude kouřit, a kde. Jestli půjde do kuřácké či nekuřácké restaurace. Tohle mu nelze nařizovat. Je to stejné, jako kdybychom se třeba rozhodli, že zakážeme vepřové maso. Je to prostě omezování osobní svobody člověka.

Mgr. Jaroslav Škárka, narozený 24. listopadu 1970 v Ostravě, od května 2010 je poslancem, zvoleným na kandidátce Věcí veřejných v Plzeňském kraji (působil i jako výkonný místopředsedseda VV, předtím stranu vedl až do příchodu Radka Johna), nyní je nezařazený, a to po vyloučení od dubna 2011. Je členem Stálé komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu. Vidět byl v posledních měsících zejména díky medializaci soudního procesu s ním a Vítem Bártou v obžalobě, podle které Vít Bárta poskytl tehdejším svým stranickým kolegům Škárkovi a Kristýně Kočí úplatky v šestimístných sumách výměnou za loajalitu a prosazování jeho zájmů ve straně. Před vstupem do VV působil v ODS. Na ParlamentníchListech.cz publikuje své názory na osobním profilu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…