Otcovskou dovolenou nechceme nařizovat, vyvětluje expertka ČSSD. Byl to jen návrh na debatu

14.05.2013 21:47

Podle Michaely Marksové Tominové byl návrh povinné otcovské dovolené špatně pochopen. Oranžový klub ČSSD chce o ní prý jen diskutovat, ne ji nařizovat. O nutném debatování jedna z autorek návrhu mluvila v průběhu Hyde Parku na ČT několikrát.

Otcovskou dovolenou nechceme nařizovat, vyvětluje expertka ČSSD. Byl to jen návrh na debatu
Foto: cssd.cz
Popisek: Stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová

„Jsou to náměty k diskusi,“ ujišťovala Michaela Marksová Tominová.  V některých evropských zemích i povinná otcovská dovolená funguje, je to tam prý ale spíše „motivační“. Vládní ODS i TOP 09 ale návrh odmítají, mělo by to být prý na svobodné vůli rodičů. „Ono to tak je nyní, že se rodiče mohou domluvit, ale výsledkem je, že na rodičovské je jedno procento mužů,“ argumentuje mluvčí ČSSD pro lidská práva a rodinu.

V praxi by to mohlo být tak, že pokud muž v páru odmítne jít na určitou dobu na otcovskou dovolenou, manželé by přišli o příspěvek navíc. „V tom nevidím žádnou nespravedlnost,“ podivovala se Marksová Tominová. Ale opět, vše je o diskusi. „Jestliže se ukáže, že to v České republice nejde, a je to s velkým otazníkem a vždycky bylo tady u nás, tak to nebude,“ dodala.

Mohly by například dostat tento vyšší příspěvek matky samoživitelky? Spíše než, protože příspěvek by měl podporovat i vztah otce s dítětem – jenže zde by otec nebyl.

Podle Marksové Tominové se ale zbytečně z návrhu Oranžového klubu vyňal jen tento jeden návrh – a ostatní byly opomenuty. Přitom se klub zaobírá i nedostatkem mateřských školek, které by byly finančně přístupné.

„Já bych velmi ráda v médiích normálně, nehystericky debatovala mnoho aspektů, které se týkají rodin,“ dodala mluvčí pro rodinnou oblast. „Situace rodin v České republice je nyní velice špatná,“ uzavřela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…