Otřes kolem Kremlu: Putinova tvrdá ruka prý udeřila na muže, kterého u nás dobře známe

18.08.2015 9:21

Ředitel ruských železnic a dlouholetý spolupracovník prezidenta Vladimira Putina Vladimir Jakunin dle tvrzení New York Times přijde o svou pozici a zamíří do křesla zákonodárce Rady federace, kde bude mít na politické i ekonomické dění v Rusku jen velmi malý vliv. Jiná média interpretují Jakuninovo rozhodnutí ucházet se o místo v ruské horní parlamentní komoře jako dobrovolný krok.

Otřes kolem Kremlu: Putinova tvrdá ruka prý udeřila na muže, kterého u nás dobře známe
Foto: Archiv VJ
Popisek: Vladimir Jakunin

Jakunin se s Putinem poprvé setkal v roce 1990 a za sovětské éry působil jako diplomat ve Spojených státech. Podle mnohých spekulací, stejně jako Putin, pracoval pro KGB. Mimo jiné byl Jakunin spoluzakladatelem banky Rossiya, která má úzké finanční vazby na nejvyšší kremelské úředníky. Není zcela jasné, jestli za odchodem z čela ruského státního kolosu stojí sankce, které jinak negativně ovlivňují ruské hospodářství jako celek. Státní ruské železnice však byly kritizovány za to, že si počínají nehospodárně. Navíc došlo při nedávné snaze vyčlenit regionální příměstské vlaky k celkovému zhroucení provozu v mnoha městech.

Celý text v angličtině máte ZDE

„Putin je člověk, který svým loajálním spolupracovníkům jejich věrnost bohatě odplácí. Nemyslím si tedy, že by přišel Jakunin o své místo v důsledku sankcí. Kdyby se rozhodl Putin zasáhnout proti svým příznivcům, vyvolalo by to jen paniku a režim by byl rázem v ohrožení. Nepůjde patrně o nic osobního. Pravděpodobnějším vysvětlením bude, že chce Putin dosáhnout zlepšení ekonomického výkonu státních železnic,“ cituje americký deník vyjádření předsedy poradenské společnosti Euroasia Group Cliffa Kupchana. Jak New York Times uvádí, zprávy o Jakuninově propuštění byly již veřejně diskutovány také v ruských médiích.

Vladimir Jakunin však udržuje úzké vazby také na českou politickou scénu. V poslední době se několikrát objevil v České republice a mnohými českými médii je považován za přítele prezidenta Miloše Zemana. Každoročně Jakunin pořádá fórum Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos, kam vloni pozval také Zemana. V letošním roce by se měl dle informací českých médií mezinárodního diskuzního fóra účastnit místo Zemana Václav Klaus. Vliv Jakunina na dění v Rusku se přestupem ze státního kolosu do senátu patrně sníží. V roli ředitele ruských státních železnic byl považován za jednoho z nemocnějších Rusů v současnosti. Společnost je mimo jiné jedním z největších zaměstnavatelů v Rusku a pracuje pro ni asi milion lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…