Ovlivnění voleb? Všichni Trumpovi úředníci u soudu odmítli, že by se něco takového odehrávalo

05.09.2023 19:00

Bývalý kancléř Bílého domu Mark Meadows a pět dalších odmítli vinu v obžalobě z pokusu zfalšovat prezidentské volby v roce 2020. Začátek soudního procesu má nastat 4. března příštího roku, uvádějí zahraniční média.

Ovlivnění voleb? Všichni Trumpovi úředníci u soudu odmítli, že by se něco takového odehrávalo
Foto: Repro GBNews
Popisek: Donald Trump na CPAC 2022

Meadows a právníci John Eastman a Jeffrey Clark byli minulý měsíc spolu s republikánským exprezidentem a patnácti spoluobviněnými obviněni z pokusu zvrátit Trumpovu porážku ve volbách v roce 2020. Trump je hlavním kandidátem na prezidentskou nominaci své strany v roce 2024.

Podle obžaloby Meadows pomáhal přiživovat spiknutí nepravdivými prohlášeními o volbách a spolu s Trumpem se spolčil na vypracování plánu na narušení a zdržení kongresového potvrzení volebních hlasů 6. ledna 2021, uvedla agentura Reuters.

Obžaloba dále tvrdí, že se snažil tlačit na hlavní vyšetřovatelku úřadu státního tajemníka státu Georgia Frances Watsonovou, aby urychlila ověřování podpisů v okrese Fulton, a že se zúčastnil telefonátu, v němž Trump naléhal na státního tajemníka Brada Raffenspergera, aby „našel“ dostatek hlasů a zvrátil svou těsnou prohru ve státě. Raffensperger to odmítl.

Eastman zastupoval Trumpa v dlouhodobém soudním sporu o zrušení výsledků hlasování ve čtyřech státech, které Trump v roce 2020 prohrál. Podle obžaloby v okrese Fulton v Georgii byl Eastman součástí spiknutí za účelem jmenování falešných voličů, kteří by nahradili legitimní seznam demokratických voličů. 

Clark byl vysoce postaveným úředníkem amerického ministerstva spravedlnosti. Okresní prokurátor Fulton County Fani Willis, demokrat, obvinil Meadowse ze dvou státních trestných činů: z porušení zákona RICO proti vydírání a z navádění veřejného činitele k porušení přísahy. Obvinění se většinou točí kolem nechvalně proslulého telefonátu z ledna 2021, kdy Trump a Meadows naléhali na státního tajemníka Georgie Brada Raffenspergera, aby „našel“ dostatek hlasů k převrácení výsledků voleb v Trumpův prospěch.

Meadows se snaží přesunout svůj případ od státního soudu k soudu federálnímu, kde by mohl případně dosáhnout zrušení obvinění s odvoláním na imunitu, která chrání mnoho federálních pracovníků před soudními spory, uvedla americká CNN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…