Ovlivňování voleb v Evropě a podpora Clintonové. Masivní únik dokumentů o tom, kam strká prsty George Soros

16.08.2016 6:51

Organizace DC Leaks zveřejnila více než 2500 dokumentů, které jasně prokazují, že se původem maďarský miliardář George Soros snaží ovlivnit výsledek amerických voleb prostřednictvím svých nemalých finančních zdrojů. Ze zveřejněných dokumentů vyplývá, že se Soros řadí mezi nejštědřejší dárce prezidentské kampaně Hillary Clintonové, jejíž rozhodnutí se mu v minulosti podařilo již několikrát ovlivnit ve svůj prospěch.

Ovlivňování voleb v Evropě a podpora Clintonové. Masivní únik dokumentů o tom, kam strká prsty George Soros
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Jeden z hlavních finančních sponzorů prezidentské kampaně Hillary Clintonové George Soros není aktivní pouze na půdě Spojených států. Ze zveřejněných dokumentů plyne, že skrze své nevládní organizace ovlivňuje politickou scénu po celém světě, včetně voleb v evropských zemích.

Organizace DC leaks zveřejnila přes 2500 smluv, excelových tabulek a mediálních plánů mapujících aktivity mnoha Sorosových organizací, zejména Open Society Foundations, skrze které finanční magnát ovládá zahraniční vlády a finanční instituce. Zřejmě nejvíce znepokojující zjištění je spojeno se Sorosovou finanční podporou bývalé ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonové.

Světoznámý investor doposud prezidentské kampani Hillary Clintonové a některým dalším demokratům věnoval přes 25 milionů dolarů. Do listopadových voleb se dá ovšem očekávat, že se toto číslo podstatně navýší.

Soros dále poskytl finanční prostředky nevládní organizaci Media Matters, která byla založena Davidem Brockem v úmyslu zastavit šíření „konzervativní dezinformace“ v amerických médiích. David Brock je již dlouholetým blízkým spolupracovníkem Hillary Clintonové, které pomáhá například s šířením pro-clintonovské ideologie na americkém internetu.

Některé ze zveřejněných dokumentů dále poukazují na to, že Soros bohatě přispívá think-tanku Center for American Progress, který založil jeden z manažerů prezidentské kampaně Clintonové John Podesta. Stejná organizace stojí i za pro-clintonovským online médiem ThinkProgress.com.

Informace o jisté formě spolupráce mezi Georgem Sorosem a Hillary Clintonovou sahají až do období, kdy Clintonová působila ve funkci ministryně zahraničí Spojených států. Jeden z e-mailů zveřejněný serverem WikiLeaks v roce 2011 dokazuje, že Soros „doporučil“ Clintonové, aby „zasáhla“ do vnitřních záležitostí Albánie, což Clintonová učinila.

Soros dále přímo profitoval ze smlouvy o volném obchodu s Panamou podepsanou v roce 2011, o kterou se z velké míry zasadila Clintonová. Většina ze Sorosových aktiv byla součástí skandálu nedávno zveřejněného prostředním takzvaných Panama Papers. Podepsaná dohoda mezi USA a Panamou umožnila mnohým miliardářům zemi využít jako daňový ráj.

Další podezření budí společná večeře, která se podle serveru Observer měla uskutečnit mezi Sorosovým synem Alexanderem a volebním partnerem Clintonové senátorem Timem Kainem.

Přes všechny tyto uniklé informace Demokratická strana stojí za svou kandidátkou Hillary Clintonovou; masivní přiliv peněz pumpovaný do její prezidentské kampaně prý na její rozhodování ve funkci prezidentky Spojených států mít žádný vliv nebude.

Soros je velmi aktivní i na starém kontinentu

Organizace DC Leaks všechny dokumenty zveřejnila na svých stránkách. Soubory jsou rozděleny podle kontinentů, ve kterých Sorosovy organizace provádí svou činnost. Po nahlédnutí do složky Evropa je ihned zřejmé, že Sorosovy finance ovlivňují dění v téměř všech evropských zemích.

Pro své aktivity Soros využívá druhou největší americkou nadaci Open Society Foundation, pod kterou spadá mnoho dalších nadací, které působí primárně ve střední a východní Evropě. Soros je založil již v 80. letech, kdy zprvu začal podporovat hnutí jako polskou Solidaritu a československou Chartu 77. Jeho cílem bylo vychýlit země střední a východní Evropy ze socialistického orbitu a pevně je umístit do kapitalisticky-tržního prostředí.

Jednou z takových nadací působících již od počátků devadesátých let na Ukrajině je International Renaissance Foudation, která má sídlo v Kyjevě a finančně sponzoruje mnohé ukrajinské nevládní organizace, kulturní a akademické instituce, vydavatelství a jiné organizace podobného typu.

Jeden z dokumentů s názvem „IRF Ukraine budget 2014“ obsahuje přesný výpis rozpočtu organizace na rok 2014. Mimo jiné se v něm vydělují finanční prostředky na „školení ukrajinských soudců a advokátů“. Granty jsou rovněž udíleny ukrajinským investigativním novinářům a protikorupčním pracovníkům.

Dalším pro evropského čtenáře velmi zajímavým dokumentem je složka s názvem „European Election Portfolio Review graphs and figures“, který dokumentuje aktivity nadace Open Society Initiative for Europe z roku 2014. Dokument obsahuje přehled výdajů v jednotlivých evropských zemích spojených s volební tématikou.

Pěti prioritními státy byly v roce 2014 Francie, Maďarsko, Řecko, Itálie a Nizozemsko. Celkové výdaje Sorosovy nadace na „evropské volební projekty“ v roce 2014 činily 6,16 milionu dolarů.

Všechny dokumenty jsou k nahlédnutí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …