Pád Putina. To si přeje Lipavského náměstek. Prý by se pak jednalo lépe

09.05.2022 12:56

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Dvořák (STAN) se v rozhovoru pro Lidové noviny vyjádřil k současné situaci kolem českých firem – válka na Ukrajině totiž přerušila obchodní styky Západu s Ruskem. Jak Dvořák tvrdí, české firmy věděly, na jaký trh vstupují, a tak by je neměly překvapit ani případné sankce ze strany Kremlu.

Pád Putina. To si přeje Lipavského náměstek. Prý by se pak jednalo lépe
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Dvořák se v rozhovoru mimo jiné nechal slyšet, že když někdo v posledních dvaceti letech masivně rozvíjel byznys v Rusku, musel si být vědom, jaké na sebe bere riziko. „Při vytváření ekonomické analýzy, jestli se vám byznys vyplatí, je přece nutné počítat s tím, že míra zisku přímo souvisí s mírou rizika,“ uvedl Dvořák s tím, že jít podnikat do Ruska znamenalo podstoupit vysoké riziko.

Sankční seznamy se však neustále rozrůstají, a tak přidělávají vrásky i tuzemským komunálním politikům. Například dnes by měli pražští radní hovořit o zakázce za více než miliardu korun – o stavbě mostu spojujícího Podolí se Smíchovem. Ve vítězném konsorcium je však i společnost Strabag, v níž měl donedávna vliv i čelný ruský oligarcha Oleg Děripaska.

V rozhovoru se pak Dvořák také vyjádřil k tomu, proč ještě nebyl odvolán ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevský. „Odvolání velvyslance má jiné následky než odvolávání jednotlivých diplomatů. Zachování velvyslanců na obou stranách je symbol ochoty a nutnosti udržovat základní komunikaci. Dnes se to týká zcela elementárních otázek, kdy se přijímají a odevzdávají diplomatické nóty. Stále existuje mnoho bodů, o kterých je nutné se bavit, ačkoli je válka,“ poznamenal Dvořák.

Ministerstvo zahraničních věcí je mimo jiné také vedoucím meziresortní pracovní skupiny k dodržování sankcí. Je v Česku co zabavovat lidem napojeným na Kreml? „Ruské majetky v Česku nepochybně existují. Vyskytly se však dva problémy. Ne vždy se podaří identifikovat, že jde o ruskou fyzickou či právnickou osobu. Druhá věc je, že nemáme legitimní nástroj, jak identifikovat toho, komu má být majetek zabaven. Náš Finanční analytický úřad (FAÚ) se umí majetku zmocnit, musí k tomu mít ale důvod. Ten se v současné legislativě hledá poměrně špatně,“ zmínil Dvořák s tím, že nyní došlo k rozhodnutí urychlení přípravy Magnitského zákona.

Závěrem se pak Dvořák vyjádřil i k rusko-ukrajinskému konfliktu a k jeho možnému konci. „Nejoptimističtější scénář je, že Ukrajina vytlačí ruská vojska na své původní hranice, tedy včetně Krymu, Luhansku a Donbasu. To by si všichni přáli, protože by to bylo obnovení právního statusu. Vše ostatní je zábor území nezávislé a suverénní země. Pro mě osobně by bylo velmi obtížné akceptovat stav, kdy by jakási mírová dohoda, na niž by Ukrajina přistoupila pod obrovským tlakem, znamenala vzdání se části území. Nejpesimističtější scénář by byl, kdyby Ukrajina padla. To si ale dnes už nikdo nepřipouští,“ dodal Dvořák.

Podle jeho slov také nelze vyloučit vnitropolitickou změnu uvnitř Ruska. „Tlak a dopad sankcí a černých pytlů s ruskými vojáky, kteří na Ukrajině padli, může vyvolat prudkou reakci. Nikdo asi nečeká demokratizaci země, ale přinejmenším by se mohla na druhé straně jednacího stolu objevit nová tvář. To by byl prostor pro nová jednání," uvedl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…