Pád švýcarské banky: Vyšetřování. Bude to velké

02.04.2023 19:28

Nákladné převzetí problémové druhé největší švýcarské banky Credit Suisse větší UBS, podpořené tamním kabinetem i centrální bankou poskytující likviditu a záruky ve výši téměř 260 miliard švýcarských franků, bude mít zřejmě brzy nepříjemnou dohru. Za skandály a manažerské chyby, které vedly ke ztrátě důvěry akcionářů a klientů Credit Suisse, zřejmě nyní totiž zaplatí tisíce bankovních zaměstnanců. Švýcarský list SonntagsZeitung s odvolání na vedoucího pracovníka UBS hovoří o 25 tisících až 36 tisících propuštěných. O dění kolem Credit Suisse se též začíná zajímat švýcarská federální prokuratura.

Pád švýcarské banky: Vyšetřování. Bude to velké
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Poté, co se do čela švýcarské největší banky UBS navrací Sergio Ermotti, jenž byl generálním ředitelem UBS Group od roku 2011 do roku 2020, hovoří švýcarská média o jakýchsi „líbánkách“ v bankovním sektoru. „V čele jediné velké banky v zemi stojí alespoň Švýcar,“ zaznívá a optimismus panuje i na burze, kde akcie UBS od minulé středy vzrostly o čtrnáct procent. Kdo však již brzy možná nebude mít důvod k radosti, jsou samotní zaměstnanci.

SonntagsZeitung s odvoláním na nejmenovaného vedoucího pracovníka UBS uvádí, že právě ti by brzy měli pocítit náklady spojené s převzetím zhroucené Credit Suisse.

Švýcarský list píše, že se podle zasvěcených osob počítá se snížením počtu pracovních míst o 20 až 30 procent. Vzhledem k nynějším 120 tisícům pracovníků, kteří jsou nyní v obou bankách zaměstnáni na plný úvazek, to znamená, že bude zrušeno 25 tisíc až 36 tisíc pracovních míst. Přestože Credit Suisse již před fúzí prováděla program snižování nákladů, počet propuštěných pracovníků tak zřejmě bude mnohem vyšší, než se plánovalo.

Dění kolem Credit Suisse zajímá i švýcarskou prokuraturu

Agentura Reuters zároveň v neděli informovala, že se švýcarská federální prokuratura zahájila vyšetřování státem podporovaného převzetí Credit Suisse skupinou UBS a státní zastupitelství se sídlem ve švýcarském hlavním městě Bernu nyní prověřuje možné porušení trestního práva ze strany vládních úředníků, regulačních orgánů a vedoucích pracovníků obou bank, které se minulý měsíc dohodly na nouzové fúzi, aby zabránily kolapsu finančního systému země.

V prohlášení švýcarská federální prokuratura uvedla, že „existuje řada aspektů událostí kolem Credit Suisse“, které si zaslouží vyšetřování a které je třeba analyzovat, aby bylo možné „identifikovat případné trestné činy, které by mohly spadat do kompetence“ státního zástupce.

Žádné konkrétní aspekty dohody o fúzi, které by prokuratura chtěla prověřit, ani jak dlouho by vyšetřování mohlo trvat, zatím nebylo zveřejněno.

Podle emeritního profesora univerzity v Basileji Marka Pietha, vyučujícího trestní právo a kriminologii, je toto dění dosti podivné. „Je s podivem, že se k tomu státní zástupce vyjadřuje,“ vyjádřil se pro Reuters. Podle něj je zřejmě záchrana Credit Suisse tak neobvyklá, že „něco museli říct“.

Pieth dále uvedl, že by státní zástupce mohl prověřovat porušení ustanovení o utajení ze strany úředníků nebo obchodování s důvěrnými informacemi, a dodal, že problematické je i vymazání některých držitelů dluhopisů, jak bylo plánováno v rámci dohody.

V rámci transakce oznámené 19. března a organizované švýcarskou vládou, centrální bankou a regulátorem trhu by UBS měla převzít konkurenční Credit Suisse za tři miliardy švýcarských franků (necelých 71 miliard Kč). Podle zdrojů agentury Reuters chce mít tento obchod banka uzavřený už do konce dubna.

Podotýká též, že švýcarská veřejnost a politici vyjadřují obavy z výše státní podpory, neboť vláda a Švýcarská národní banka poskytly likviditu a záruky ve výši téměř 260 miliard švýcarských franků a téměř polovina švýcarských ekonomů v nedávném průzkumu uvedla, že převzetí není úplně dobrým řešením situace. Obávají se, že situace narušila pověst Švýcarska jako bankovního centra už teď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…