Padesát let přehlídek s duhovou vlajkou. ČT vysvětlila, proč jsou na sebe lidé z průvodu tak hrdí

28.06.2020 9:40

„Pochody hrdosti“ neboli Gay Pride se během posledního půlstoletí staly v mnoha zemích respektovanou tradicí. Gay a lesbická komunita se začala výrazně emancipovat po druhé světové válce, informuje Česká televize.

Padesát let přehlídek s duhovou vlajkou. ČT vysvětlila, proč jsou na sebe lidé z průvodu tak hrdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gay parade

Jeden z prvních „pochodu hrdosti“, známý i pod názvem „Den osvobození Christopherovy ulice“, se konal 28. června 1970 jako vzpomínka prvního výročí událostí v newyorském baru Stonewall. 

Postupem času se pochody s duhou rozšířily do celého světa. Například v San Francisku se počet účastníků postupně vyšplhal z několika stovek až k milionu lidí.

Dnes představují tyto pochody v mnoha zemích tradici, pravidelně se organizují a slaví pochody hrdosti neboli Gay Pride. Pochod hrdosti je založen na myšlence, že by sexuálně jinak orientovaní lidé měli být hrdi na svoji identitu. 

Nejdelší tradici v rámci Evropy mají pochody gayů v Londýně, kde se Pride in London pořádá od roku 1971. Známý je též Christopher Street Day v Berlíně, s tradicí od roku 1978, nebo čtyřdenní akce Amsterdam Pride, která každoročně vrcholí přehlídkou lodí „duhové flotily“ na amsterodamských kanálech.

V Praze se festival koná od roku 2011 v polovině srpna.

Pochody hrdosti se v některých zemích snaží potlačit. Například v Bělorusku nebo v Rusku. Vloni pochod Gay Pride zakázali v Turecku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…