Padne kvůli Šlachtovi už druhá vláda? Je to prý vážné

10.06.2016 7:59

V pátečních novinách se hojně rozebírá odchod Roberta Šlachty z protimafiánského útvaru. Podle Hospodářských novin tento pán položil vládu Petra Nečase (ODS) a teď je na nejlepší cestě rozložit koaliční vládu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Lidové noviny připomínají, že se za svého šéfa postavili jeho podřízení. Deník Právo na toto téma dokonce přinesl rozhovor s vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO).

Padne kvůli Šlachtovi už druhá vláda? Je to prý vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu před třemi lety donutil k odchodu vládu Petra Nečase (ODS). A po třech letech je to tu znovu. „Pár dní před výročím zásahu policie, který položil vládu Petra Nečase, je to opět šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, kdo dotlačil koaliční kabinet na pokraj rozpadu. Jen v poněkud upravených kulisách,“ píší Hospodářské noviny.

Tentokrát je to kvůli změnám v policii, které připravil policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se za něj postavil. Pokud skutečně dojde na avizované změny, vznikne velký úřad bojující proti korupci, organizovanému zločinu či proti kyberkriminalitě. Vedlo by to však také k tomu, že by se postavení Šlachty změnilo. Dostal by nové nadřízené, kterým by musel hlásit, co dělá – koho odposlouchává a tak podobně.  

To se nelíbí ani Šlachtovi, ani jeho podřízeným. Svědčí o tom dopis, z něhož část uveřejnily páteční Lidové noviny, patřící ministru financí Andreji Babišovi (ANO). „Překotná rychlost, nepřipravenost, absence jakékoliv analýzy dopadu na trestní řízení nás vede k jednoznačnému závěru. Za těchto okolností musíme konstatovat, že nedůvěřujeme celému tomuto konceptu a nedůvěřujeme vedení Policie ČR, že tyto záměry jsou vedeny čistě snahou o zlepšení a zkvalitnění práce na poli boje s organizovaným zločinem. Za stávající situace jsme přesvědčeni, že tímto krokem budou zásadně ovlivněna probíhající trestní řízení,“ píše se v dopise, který má deník k dispozici.

Velmi rázně se k situaci vyjádřil i sám Babiš. „Panu (ministru vnitra) Chovancovi se podařilo destabilizovat českou policii. Útvar, který byl zaměřený na boj proti korupci, fakticky končí, a tak je vlastně u konce celý protikorupční boj naší vlády. V ANO se poradíme, jestli chceme být v takové vládě,“ reagoval Babiš na Facebooku.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) Šlachtovo rozhodnutí definitivně ukázalo, že je policie řízená amatérsky a chystané změny rozhodně nejsou změnou k lepšímu. Hospodářské noviny k tomu dodávají, že si Milan Chovanec ani trochu nepomohl, když si uložil bobříka mlčení. Zkritizoval ho za to i senátor zvolený za ČSSD František Bublan. „Kdybych byl na místě ministra vnitra nebo policejního prezidenta, určitě bych ještě nějaká jednání vedl a snažil bych se jej přemluvit,“ poznamenal na Šlachtovu adresu.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Zneklidnění jsou i státní zástupci Pavel Zeman, Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan. Nejvyšší státní zástupce vyjádřil obavy nad tím, že od policie odejde slušný člověk, který pro tento stát může ještě mnohé udělat. „Naplnily se mé obavy, že špatně komunikovaná reforma policie může vést k odchodu zkušených a slušných policistů. Odchod plukovníka Šlachty považuji obecně za ztrátu velkého lidského potenciálu a lidí, kteří jsou pro tento stát schopni něco udělat a jsou slušní. Tento stát si je nedokáže udržet.“ Znepokojena je i Lenka Bradáčová. Sluší se však také dodat, že Šlachta může své rozhodnutí vzít zpět. V tuto chvíli je to tak, že podal žádost o odchodu do civilu k 1. červenci.

Policejní prezident Tomáš Tuhý České televizi řekl, že ho Šlachtovo rozhodnutí mrzí, protože spolu odvedli v policii kus práce, ale postupnou reorganizaci považuje za potřebnou, byť se ne všem líbí.

Ministr financí Andrej Babiš zašel tak daleko, že dokonce poskytl rozhovor pátečnímu deníku Právo na toto téma. „Buď to někdo dělá naschvál, aby překazil vyšetřování živých aktuálních kauz, nebo je nekompetentní. Doufám, že naši partneři uznají, že jde o podivnou akci. ... Pokud by ke schválení změn došlo ještě před středečním dohadovacím řízením, tak by šlo o zásadní koaliční střet. Silové složky jako BIS a Generální inspekce bezpečnostních sborů jsou už v současnosti pod kontrolou soc. dem.!“ zaznělo z úst šéfa hnutí ANO Babiše.

Chovanec jasně: Tohle není téma k politické diskusi

K poskytnutí rozhovoru svolil i ministr Chovanec, jen se tak stalo v jiném deníku – v Lidových novinách. Šéf resortu vnitra důrazně odmítl snahy hnutí ANO o politizaci změn v policii. Chovanec si prý nechal zpracovat analýzu, ze které zjistil, že reorganizace nijak nezasáhne aktuální vyšetřování různých kauz, a to mu stačí.

„Tady nejde o žádné politikum. Policejní prezidium pouze mění vnitřní strukturu svých podřízených složek. Notabene směrem k tomu, co požadují dlouhodobě státní zastupitelství. Sama při řízení před Ústavním soudem uvedla, že je v soustavě státních zastupitelství při řešení nejzávažnější kriminality nutná větší míra centralizace a specializace. A policie postupuje stejnou logikou,“ shrnul Chovanec.

Je to plně v kompetenci nezávislého policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Politici do toho opravdu nemají co mluvit, tím méně na koaličním dohadovacím řízení. „Já se nechci a nebudu domlouvat o záležitostech, které do politických vyjednávání nepatří. Já se budu velmi rád s naším koaličním partnerem dohadovat o věcech, které nám zákon umožňuje. Ale toto není ten případ,“ dodává člen vlády.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …