Palác pro umělce a počítání borovic. Pravičáci zaútočili na úřady, které jsou prý k ničemu

20.09.2013 12:31

Strana svobodných občanů na internetových stránkách zveřejnila svůj předvolební program. Jedním z jeho bodů je i cíl zrušit 26 údajně nepotřebných úřadů, aby došlo k omezení byrokracie a úspoře financí. Zmizet by měl například Ústav pro hospodářskou úpravu lesů nebo Institut umění - divadelní ústav.

Palác pro umělce a počítání borovic. Pravičáci zaútočili na úřady, které jsou prý k ničemu
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

"Svobodní jsou pro osvobození lidí od nadměrné byrokracie. Svobodní prosazují legalizaci švarcsystému, aby lidé mohli pracovat a nabízet práci bez hrozby pokut. Svobodní prosazují rušení zbytečných úřadů a zákazů," stojí v obecném popisu u bodu programu "Zrušíme 26 úřadů".

Rušení úřadů bude mít pozitivní efekt z několika důvodů, jak Svobodní doufají. Měl by se zmenšit prostor pro korupci, protože nebude úřad, který rozděluje miliardy na dotacích. O ušetřené peníze pak bude možné snížit daňovou zátěž občanů a firem. A vzniknou místo toho soukromé firmy, u kterých bude možné objednat si služby, pokud o ně bude zájem ze strany soukromých podnikatelů.

Celé sdělení Svobodných ZDE

Konec počítání borovic za státní peníze

Jedním z úřadů, který Svobodní považují za nadbytečný je Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, který provádí národní inventarizaci lesů v České republice – šetření o skutečném stavu a vývoji lesů. A vyhotovuje a spravuje data oblastních plánů rozvoje lesů včetně zajišťování jednotného typologického systému lesů.

Podle Strany svobodných občanů ví ale o skladbě svého lesa nejvíce jeho majitel a neexistuje racionální důvod, proč by měl jeho činnost šetřit či inventarizovat stát. "Pokud majitel lesa bude mít zájem o inventarizaci či poradenství, není důvod, aby se neobrátil na soukromé firmy, které jistě vzniknou, bude-li o jejich služby zájem," stojí v programu s tím, že Ústav by měl být co nejdříve zrušen, čímž daňový poplatník ušetří podle propočtů strany bezmála 200 milionů korun.

Vydávat publikace může kdekdo

Do budoucna strana nepočítá ani s Institutem umění - divadelním ústavem, který prezentuje české umění v zahraničí, ale i u nás, vydává publikace, spolupracuje s divadly a v rámci programu Culture také poskytuje poradenství k žádostem o dotace z fondů EU.

Verdikt Svobodných je i v tomto případě nemilosrdný: "Divadla nepotřebují ke své činnosti divadelní ústav a nepotřebují jej ani daňoví poplatníci. Publikace o divadle může vydávat jakýkoliv vydavatel, pokud je o takové publikace zájem." Úřad by měl být proto zrušen bez náhrady a barokní Manhartský palác v Celetné ulici, kde úřad sídlí, by měl být prodán. Daňoví poplatníci by ušetřili 46 miliónů ročně a další nejméně desítky miliónů by vynesl prodej paláce, tvrdí program strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…