Památky netrpělivě čekají na návštěvníky. Otevřít prý zvládnou ze dne na den

01.04.2021 19:52

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byla Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu. Kdy se otevřou státem spravované památky veřejnosti? Jak bude vypadat letošní sezóna na hradech a zámcích? Zvýší se vstupné? A máme si zvykat, že prohlídky historických objektů se ve větší míře přesunou do on-line prostředí?

Památky netrpělivě čekají na návštěvníky. Otevřít prý zvládnou ze dne na den
Foto: NPÚ
Popisek: Hradě Karlštejn o Hradozámecké noci

Kdy se zahájí nová návštěvnická sezoóna, je podle Goryczkové složitá otázka. „My se připravujeme na to, že budeme schopní otevřít ze dne na den, jakmile se uvolní všechna současná protiepidemická opatření. Nicméně takový, řekla bych, reálný odhad je, že bychom mohli naše hrady a zámky otevřít někdy na konci května, případně začátkem června. Očekáváme, že to bude obdobné jako v loňském roce,“ podotkla Goryzcková.

„V každém případě, jakmile se umožní otevřít pro návštěvníky naše památky, tak my okamžitě zpřístupníme všechny památky, které máme ve správě. Na to jsme připraveni. A už dnes můžu říct, že na návštěvníky čeká celá řada zajímavých i nových instalací, protože my jsme nezaháleli v tom loňském roce, který byl sice omezen z hlediska zpřístupnění památek veřejnosti, tak my jsme samozřejmě realizovali celou řadu prací a akcí na správách památkových objektů. Připravovali jsme právě nové prohlídkové trasy, nové instalace, dělali jsme generální úklidy a hlavně jsme se velmi věnovali i obnově a údržbě našich památek a velkým investičním akcím. Ten rok byl náročný, ale musím říct, že byl velmi intenzivní v té zkrácené sezóně, protože v těch čtyřech měsících, oproti sedmi, kdy máme běžně hlavní sezónu na našich hradech a zámcích, přišlo velké množství návštěvníků, v tom meziročním srovnání s předešlými lety to bylo rekordní číslo,“ dodala.

Co se týče vstupného, Národní památkový ústav se podle Goryczkové snaží systém zjednodušit. „Tak abychom mohli zavést ve větší síle a ve větším rozsahu on-line prodej a rezervace. To znamená ale, aby i ta struktura vstupného byla jednodušší, a současně samozřejmě musíme i mírně zvyšovat, ale zvyšujeme spíš v návaznosti na rozšíření prohlídkových tras, nové instalace nebo právě srovnání podobných zpřístupněných prohlídkových okruhů a tras v rámci celé instituce,“ dodala.

Goryczková se rozhodně neobává, že by lidé památky nenavštěvovali, obává se však ukázněnosti návštěvníků. „V loňském roce z velké části respektovali všechny ty požadavky. Nosili roušky, dodržovali rozestupy, samozřejmě byli i tací, kteří nikoliv, ale ve většině musím říct, že opravdu ta pravidla se dodržovala. Ale mám obavu, že letos přece jenom už ta morálka trochu opadla a že s tím naši průvodci budou mít větší problém. Ale jsme na to připraveni,“ podotkla. 

Své pak Goryzcková řekla i k on-line prohlídkám. „V rámci té koronavirové pandemie jsme vstoupili do on-line prostoru. Natáčeli jsme virtuální prohlídky a ty nejlepší a nejpovedenější jsme zpřístupnili veřejnosti na našem webu pod názvem: Zůstaňte s námi v on-line. Nicméně vnímáme on-line prohlídky pouze jako prostředek, jak zůstat s návštěvníky právě v době, kdy je lockdown nebo kdy nemohou být navštěvovány památky z různých důvodů, ale nemyslím si, že je to něco, co bychom chtěli v budoucnu dále rozvíjet. My on-line prohlídky – nebo já osobně se domnívám, že on-line prohlídka nikdy nemůže nahradit ten zážitek z osobní návštěvy památky. A navíc ty osobní prohlídky generují i výnosy, které jsou pro nás velmi důležité a ze kterých jsou dále tyto památky udržovány a obnovovány,“ dodala.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…