Pamflet označil starostku za kálejícího spratka a klon kopulující Kočí

08.08.2012 21:49

Svým očím nevěřila starostka Hrobčic na Teplicku, když se jí do ruky dostal pamflet občanského sdružení Prestiž, který jeho autor rozmístil po celé obci. Obyvatelé si tak mohli přečíst ponižující kritiku na vedoucí představitele obce, obvinění ze zpronevěry, a to vše slovníkem nejhrubšího zrna.

Pamflet označil starostku za kálejícího spratka a klon kopulující Kočí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Starostka obce Hrobčice Jana Syslová

Starostka chce vydávání pobuřující tiskoviny zastavit. Vedle zděšení, které podle ní „plátek“ vyvolal u občanů, je totiž pomlouvačný list šířen bez povolení. Uštěpačné poznámky českých politiků, jejich fackování na veřejnosti a slovně vypjaté šarády působí jako slabý odvar vedle urážek a doslova až obscénních invektiv, které směrem k vedení obce Hrobčice na Teplicku četli v předešlých dnech její obyvatelé. Nikoli ale v oficiálním bulletinu, který městečko na severu Čech začalo letos pro zvýšení informovanosti vydávat.

Do schránek se vloudil pamflet nedávno vzniklého občanského sdružení Prestiž. ParlamentníListy.cz jej mají k dispozici. Navzdory svému názvu ale příspěvky, které jsou v něm – anonymně – zveřejněné, nevypovídají nic o prestiži Hrobčických a o novinkách v této vísce s několika sty rodinami, ba naopak.

Lid je znechucen

Některé výrazivo je skutečně – v negativním slova smyslu – neuvěřitelně šťavnaté. Ve sporu o rozměry jedné z parcel autor označuje starostku za fabulátorku a píše o ní: „Nebyla v té době na světě nebo se na svět dívala z pozice kálejícího spratka na nočníku,“ útočí nízce na starostku pisatel, jímž je nejspíše Čechokanaďan z osady Červený Újezd, která spadá pod Hrobčice.

Ten dále tvrdí, že vedení obce nerespektuje pořadník na vytěžené dřevo a že prioritně jej přiděluje podle toho, kolik kdo zaplatí. „Netuším, o čem je řeč. Prořez kolem komunikací provádí Správa a údržba silnic a ta s takto získaným dřevem naloží dle svého uvážení. O pořadníku na dřevo nic netuším,“ reagovala starostka udiveně nad tím, co podivného by pán od obce očekával.

Starostka: Požadavky jsou nereálné

Stejně tak vrtí hlavou nad jeho kritikou, že maminky v Hrobčicích místo nových zbytečných a nebezpečných hřišť, jichž obec loni otevřela hned několik, chtějí hotově na ruku 3 až 5 tisíc korun, neb nejlépe vědí, co svým dětem k hraní pořídit.

„To je skutečně nereálné. Za prvé nemám žádné ohlasy, že by nová hřiště nevyhovovala – naopak mají všechny nutné certifikáty a splňují všechny evropské normy, děti z nich mají radost a maminky také. Navíc každá maminka ví, že dítě nejen k hraní, ale i pro svůj rozvoj potřebuje zejména společnost jiných dětí,“ reaguje Jana Syslová, která dodává, že co se týče výplaty financí na ruku rodičům, neví o žádném podobném případu v republice a pochybuje, že je něco takového vůbec možné: "Hřiště slouží všem – těm, kdo mají malé děti dnes, i těm, kteří je budou mít za pár let."

Klon Kočí

„Odvaha“ použít některé slovní obraty a nemravné osočování je ohromující. Distributor tištěných pomluv se nebojí označit hlavní představitelku obce za klon poslankyně Kristýny Kočí, s níž má mít společné obcování s politiky za účelem dosažení vlastního prospěchu.

Autor „novin“ ovšem zřejmě dosahuje zcela opačných výsledků, než se domníval. Podsouvaná kritika ostatních nebude mít podle hrobčických obyvatel za cíl nenávist vůči současnému složení zastupitelstva a vedení obce. Naopak si vydavatel vysloužil doslova opovrhování veřejností.

„Už se na mne jako na starostku obrátilo mnoho občanů. Někteří z těch, kteří byli úrovní pisatele rozhořčení, mě upozornili na to, jak je obec včetně jejích současných a minulých představitelů znevažována. Mile mě překvapilo, že zdejší obyvatelé jsou tak s obcí ztotožněni a znevažování činnosti obce i obecního úřadu je pohoršuje,“ říká starostka.

Sprška obvinění kvůli banalitám nebo volbám?

Na periodiku chybí jakékoliv iniciály vydavatele, adresa a další formální a zákonem stanovené náležitosti. Na úvodní straně je pouze informace, že tiskovinu, jejíž první číslo drží čtenář v ruce, vydává občanské sdružení Prestiž. To je podle Seznamu občanských sdružení evidováno od listopadu loňského roku na adrese Červený Újezd 40 s identifikačním číslem 22765425.

Otázkou je, co vede jednotlivce či vzájemně sympatizující skupinu lidí k tomuto kroku – vulgární očerňování ostatních bez vzájemné konfrontace. „Domnívám se, že se tak děje kvůli pozemku, který dotyčnému pánovi zastupitelé nechtějí prodat. Osobně se mu ovšem ze své funkce věnuji dostatečně a odpovídám na jeho různé stížnosti a udání a podobně. Také by se dalo spekulovat, proč se toto objevuje těsně před krajskými volbami, ve kterých hodlám kandidovat. Ale to bych nechtěla rozebírat. Jde mi o to, aby si obyvatelé byli jisti, že na pomlouvačných aktivitách občanského sdružení není ani špetka pravdy a pokud kdokoliv to myslí s obcí dobře, nechť mě osobně navštíví a své podněty řeší korektní cestou. Pomluvami a útoky se nic nezlepší a nevyřeší,“ vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz starostka Jana Syslová a dodala ještě k tomu: „Nedávno jsem někde četla citát, který přesně vystihuje člověka, jehož občanská PRESTIŽ ho vedla k šíření nepravd a lží: ´Špatný člověk pořád potřebuje s někým bojovat. A když nepřítele přímo nemá, tak si jej hledá či vymýšlí´." Obec přitom vydává vlastní periodikum, kde dává prostor i obyvatelům. Jeho redakci však autor pamfletu nijak nekontaktoval.

Bumerang se vrací

Starostka cítí potřebu hájit obec, její představitele i sama sebe. „Právník nám radí dát podnět policii k prošetření. Další věcí je porušení tiskového zákona a to hned v několika bodech, tímto se také bude náš právník zabývat. Toto periodikum očividně není řádně registrované,“ podotkla. Velmi ji prý posiluje podpora veřejnosti. „Potěšilo mě, že si lidé v dnešním agresivním světě a v době, kdy na obrazovkách vidí hádající se politiky, uvědomují nemorálnost takových aktivit. Byť se třeba netýká jich osobně,“ uvedla.

Podle jejího mínění je možné, že vedle samotného eticky nepřijatelného dopadu na obec a její obyvatele, byl vydavatelem neregistrovaného periodika porušen zákon v několika smyslech. „Za prvé jsou zde velmi nemorálním způsobem napadány a pomlouvány konkrétní osoby, nejen já, ale například se terčem dehonestace stal i Jaroslav Veith, minulý místostarosta, který obec zastupoval po úmrtí bývalé starostky."

A pokračuje: "Domnívám se, že jde v některém směru o porušení práva na ochranu osobnosti podle občanského zákoníku – každá fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy. Z hlediska obce pak jde o neoprávněný zásah do její dobré pověsti, dále šíření pomluv a urážka úřední osoby,“ myslí si starostka.

Druhým pohledem je prý fakt, že vydávání periodika je podle starostky protizákonné. Porušuje tiskový zákon, za což mu hrozí pokuty v řádech statisíců. Periodikum nebylo evidováno, nesplňuje zákonem stanovené povinné údaje a dle zákona tak nesmí být šířeno. To, že je celý plátek vlastně anonymní, je podle jejích slov jen třešnička na dortu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…