Pan Brady nebojoval, vysvětlil prezident Zeman, proč neudělil vyznamenání. Synovec exministr se velmi rozzuřil

20.01.2019 17:34

Bývalého ministra kultury Daniela Hermana opět vytočil prezident Miloš Zeman, když se pro Blesk.cz rozhovořil o jeho strýci, pamětníkovi holokaustu Jiřím Bradym (†90) a důvodech, proč mu neudělil medaili Za zásluhy. I po jeho smrti prezident řekl, že neudělení metálu nelituje. „Dehonestuje památku mého strýce,“ zuří Herman.

Pan Brady nebojoval, vysvětlil prezident Zeman, proč neudělil vyznamenání. Synovec exministr se velmi rozzuřil
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Daniel Herman

Zeman se v rozhovoru nechtěl ke kauze neudělení medaile Bradymu z roku 2016 vracet. Sdělil pouze, že Bradyho veznění v Osvětimi sice vyvolává soucit, ale utrpení není zásluha. Připomněl jiného osvětimského vězně, kterého vyznamenal. Ten prý ale uprchl, vzal pušku a šel bojovat za vlast.

Jeho slova pobouřila Bradyho synovce Daniela Hermana, který dříve tvrdil, že mu Zeman v roce 2016 na slovenském velvyslanectví řekl, že pokud se setká s dalajlámou, jeho strýc vyznamenání nedostane. „Na tomto výroku neměním vůbec nic, to je čistá pravda,“ zopakoval.

„Ano, je pravda, že strýc nebyl přímo v odboji s puškou v ruce jako partyzán, ale ta vyznamenání, která dostal v Německu, v Kanadě nebo v USA, nejsou za to, že v uvozovkách seděl v koncentráku, ale za to, že tuto zkušenost, velmi bolestnou, dokázal přetavit v pedagogickou činnost,“ zdůraznil Herman.

Herman také připomněl příběh Bradyho sestry Hany a jejího kufříku. „Tento příběh rozvinul ve prospěch smíření, překonávání nepřátelství mezi lidmi a národy. To je ten důvod, proč ho starosta jeho rodného města Nového Města na Moravě navrhl na vyznamenání Poslanecké sněmovně,“ řekl Herman.

„Pobuřuje mě, že Zeman ještě po dvou letech, a když můj strýc před týdnem zemřel, že má odvahu takovýmto způsobem dehonestovat jeho památku,“ řekl na závěr k prezidentovým slovům exministr kultury.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…