Pan Pompeo se obává o naší demokracii? Václav Klaus ministrovi připomněl, v čem by si měl zamést doma

13.08.2020 21:15

Bývalý prezident Václav Klaus a bývalý hradní kancléř Jiří Weigl komentují chování českých politických lídrů během návštěvy amerického ministra zahraniční Mika Pompea jako švejkovské přitakávání velmoci. Místo poslouchání amerických obav o stav naší demokracie a o ruské nebo čínské hrozbě podle Klause měli naši vrcholní političtí lídři vyjádřit obavy o americkou demokracii. Ta je podle něj ohrožena „nástupem ultralevicových sil, které odmítají samotné základní hodnoty a principy svobodné společnosti a tržní ekonomiky a šířením absurdních genderových a environmentalistických teorií“.

Pan Pompeo se obává o naší demokracii? Václav Klaus ministrovi připomněl, v čem by si měl zamést doma
Foto: Terezie Tománková, CNN Prima News
Popisek: Exprezident Václav Klaus v pořadu Partie televize CNN Prima News.

Václav Klaus a Jiří Weigl ve společném komentáři na serveru iDnes.cz zdůrazňují, že tak jako mají Američané strach o budoucnost naší demokracie, měli bychom mít my strach o demokracii americkou.

„Čtvrteční česká média informovala o návštěvě amerického ministra zahraničí Mika Pompea s titulky ‚Stojíme na vaší straně‘. Citovala tak slova amerického ministra, který vyjádřil obavy o naši svobodu a demokracii, které jsou podle něho ohroženy aktivitami konkurenčních velmocí Číny a Ruska. Naše obavy ale směřují k vrtkavé americké svobodě a demokracii,“ stojí v úvodu komentáře.

Americký ministr ubezpečoval, že Spojené státy jsou připraveny bránit demokracii v České republice. Podle Klause a Weigla ale měla zaznít stejná slova od současné české administrativy. „Obáváme se však, že z české strany reciproční zájem o budoucnost americké demokracie, obavy o její osud a vyjádření podpory postojům současné administrativy při jednáních s ministrem Pompeem nezazněly. To pokládáme za velkou chybu,“ myslí si.

„Americký činitel by se měl dozvědět z našich nejvyšších míst, že je velká část české společnosti velmi znepokojena americkým vývojem posledních let, že ji trápí útoky na samotné základy americké demokracie i její symboly, že se obává nástupu ultralevicových sil, které odmítají samotné základní hodnoty a principy svobodné společnosti a tržní ekonomiky, že je zneklidněna šířením absurdních genderových a environmentalistických teorií, vytvářením strachu ve společnosti, umlčováním svobody slova a pošlapáváním akademických svobod na univerzitách,“ hodnotí Klaus a Weigl stav současné americké společnosti.

Klause prý děsí útoky na demokraticky zvoleného prezidenta Donalda Trumpa nebo ovládnutí amerického mediálního mainstreamu levicovými progresivisty. „Obáváme se průběhu a výsledku nadcházejících prezidentských voleb pro americkou demokracii. Obáváme se o budoucnost unikátní americké společnosti při dnešní snaze přeměnit americký národ na společenství antagonistických rasových, etnických, náboženských či sexuálních menšin,“ pokračovali Klaus s Weiglem ve vypočítávání svých obav o stav americké demokracie.

„Čeští politici měli sdělit ministru Pompeovi, že se velmi obáváme, co se stane, pokud tyto extremistické síly v USA zvítězí. A bohužel se zdá, že vývoj k tomu směřuje. Měli mu říci, že se vítězství těchto levicových extremistů v USA obáváme více než čínského politbyra, protože pro udržení naší svobody a tržní ekonomiky představují bezprostřednější hrozbu,“ tvrdí autoři komentáře, s tím, že ztráta americké demokracie bude pro celý svět mnohem nebezpečnější než čínské nebo ruské hrozby.

Klaus a Weigl jsou růstem levicových sil v USA znepokojeni prý i proto, že Češi mají s levicovými utopiemi své trpké zkušenosti. Proto měl „jeden z nejvyšších činitelů americké administrativy u nás slyšet, že USA mají ve střední Evropě přítele a spojence, jemuž na jejich osudu záleží, nikoliv nezodpovědného vazala, zvyklého pouze servilně švejkovsky přitakávat mocným, jak to u nás bývá pravidlem,“ hodnotí českou servilitu Klaus a Weigl na závěr komentáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…