Pan Schapiro si asi myslel, že budeme poskakovat jako Pepek Vyskoč, zní od politiků. Ale Miroslava Němcová či Jiří Pospíšil vidí Zemanova slova úplně jinak. Čtěte

06.04.2015 19:24

Prezident Miloš Zeman je oddaným obhájcem národních zájmů, který se nenechá poučovat od velvyslance cizí země. Tak vidí někteří politici Zemanova slova, že americký velvyslanec si svou kritikou jeho cesty do Moskvy zavřel dveře na Hrad. Jiní je naopak hodnotí jako ostudu a doporučují vládě, aby prezidentovi cestu zakázala.

Pan Schapiro si asi myslel, že budeme poskakovat jako Pepek Vyskoč, zní od politiků. Ale Miroslava Němcová či Jiří Pospíšil vidí Zemanova slova úplně jinak. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se na letišti Václava Havla setkal s krajany přilétajícími z Ukrajiny do České republiky.Ti mu na uvítanou zazpívali píseň Ach synku, synku

Prezident Miloš Zeman ve velikonočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz reagoval na slova velvyslance USA Andrewa Schapira, který kritizoval jeho cestu do Moskvy na oslavy konce druhé světové války.

„Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat,“ uvedl prezident Zeman s tím, že on si do svých cest určitě mluvit nenechá.

Ná následující dotaz, zda si velvyslance pozve na Hrad, jak se to při diplomatických faux pas dělává, prezident odpověděl: „Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené.“

Premiér Bohuslav Sobotka reagoval na Zemanova slova lehce kriticky: „Já bych přirozeně uvítal, kdyby přístup pana prezidenta obecně k zahraniční politice a k diplomacii byl o něco více profesionální. Domnívám se, že reakce prezidenta Zemana nebyla adekvátní vzhledem k tomu, jak se vyjádřil americký velvyslanec,“ uvedl.

Podle poslance z jeho ČSSD Jiřího Koskuby velvyslanec Schapiro řekl svůj názor. „Ale nemyslím si, že to bylo zrovinka diplomatické,“ dodal. Podle něj to spíše než jako prohlášení znělo jako pokyn. „Pan prezident se proto naštval, což umím pochopit. Jsme snad stále ještě suverénní země a prezident je její hlavou,“ věří poslanec.

Doufal prý, že doba „Velkého bratra“, jehož velvyslanec nám nařizuje, co máme dělat, už je pryč. „Mýlil jsem se, uznávám. Ale hrubě se mi to nelíbí,“ dodal. Nic na tom prý nezmění ani „přátelské“ kolony dragounů. Koskubu rovněž mrzí, že se proti Schapirovým slovům neohradil předseda vlády.

Předseda SPO, senátor Jan Veleba, odkázal na svůj text, který už pro ParlamentníListy.cz napsal. „Pokládám za zcela nemístné, aby velvyslanec spojenecké země veřejně kritizoval hlavu státu země, kde vykonává svoji funkci,“ uvedl s tím, že si nevzpomíná na případ, kdy by se tak stalo.

„Co však v pořádku není, je jako vždy zpožděná reakce premiéra Sobotky, pro něho tak typická,“ dodal Veleba. Premiér, jak připomněl, na Schapirova slova mlčel, a po prezidentově ohrazení naopak umravňoval hlavu státu, že by se měla chovat profesionálněji.

„Sám přitom mlčel a nikdo neví, co by pan premiér považoval za adekvátní reakci. A nejpikantnější je to, že vláda prezidentovi cestu schválí. Tento vzorec jednání nejednání je pro pana premiéra Sobotku typický,“ kroutí hlavou nad obojakostí premiéra.

Velebův senátní kolega Jaroslav Doubrava srovnal toto vměšování s americkou podporou protiprezidentských protestů na Albertově. Velmi jej nadzvihlo zejména to, že ambasador svou neomalenost vydával za upřímnost. „Kdyby totiž skutečně upřímný byl, pak by rovnou řekl, že se vyjadřuje jako místodržící, že nám opět ukazuje, kdo u nás je nebo v lepším případě se teprve snaží být pánem. Pánem, podle jehož názoru a příkazu budeme jako Haškův Pepek Vyskoč poskakovat,“ dodal.

Velvyslanec si prý asi myslí, že si po nedávné přehlídce americké techniky „naděláme do kalhot“. „Jsem hrdý na to, že máme prezidenta, který ho z tohoto omylu vyvádí,“ uvedl. I vláda by si prý měla uvědomit, že má hájit české zájmy. „Naším národním zájmem přece není podřízenost nikomu, kdo se o to snaží, kdo tento cíl dává očividně najevo tak, jako to dělá americké velvyslanectví pod vedením Schapira,“ dodal.

„Divím se tomu, že ještě ministr zahraničí Zaorálek nepodal protest proti tomu, že se velvyslanec USA vměšuje do vnitřních záležitostí České republiky. Nejsme jejich protektorát a Schapiro není protektor, aby nám radil, co máme dělat a kam mají či nemají naši představitelé jezdit,“ dodal senátor.

„Jsem toho názoru, že pan velvyslanec to více než přehnal. Namísto aby panu prezidentovi poděkoval, má nemístné poznámky,“ uvedl Vojtěch Filip, předseda KSČM. Je prý s podivem, že lidé, kteří vloni oslavovali vylodění v Normandii, nejsou nyní schopni vzdát podobnou úctu těm, kteří nesli největší břímě války.

I expremiér Jiří Paroubek si myslí, že prezident Zeman má pravdu. "Ze slov amerického velvyslance na mě zavanul duch K.S. Červoněnka, někdejšího ambasadora SSSR neblahé paměti," uvedl. Americký velvyslanec by se podle něj měl věnovat spíše vysvětlování chyb své vlády ve Washingtonu a ne radit českému prezidentovi.

Paroubka nepřekvapilo ani vyjádření premiéra Sobotky. "Tak moc si přeje kopnout do prezidenta, že jsou mu lhostejné zájmy státu," vysvětluje. Prezident prý v tomto případě jednoznačně hájil státní zájem lépe, než premiér. "Opravdu nejsme banánovou republikou z období mezi dvěma světovými válkami," zakončil Paroubek.

Naopak Jiří Pospíšil, europoslanec TOP 09, nevnímá slova velvyslance Schapira jako vměšování, ale jako příspěvek do veřejné debaty. „Ostatní hlavy států z EU do Moskvy také nejedou, ten výrok pana velvyslance byl mírný,“ dodal bývalý ministr spravedlnosti.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg již dříve Schapirova slova podpořil a k Zemanovu prohlášení, že si tím velvyslanec zavřel dveře na Hrad, sarkasticky poznamenal: „To bude panu Schapirovi strašně líto.“

Miroslava Němcová z ODS uvedla: „Prezident nám svými kroky zavírá dveře k normálním demokratickým zemím. Poškozuje naše vztahy s USA a obhajuje okupantskou politiku současného Ruska.“ Zeman podle ní též podkopává naši pozici v NATO tím, že se v Moskvě bude scházet s podivnými figurami světové politiky.

„Kim Čong-un, představitel vražedného režimu, mu nevadí, americký velvyslanec ano,“ dodává. Je to však prý odpovědnost vlády, která se Zemanovou cestou do Moskvy nikdy neměla souhlasit.

Místopředseda senátu Přemysl Sobotka z ODS uvedl, že do horní komory parlamentu bude mít velvyslanec Schapiro dveře vždy otevřené. „Vyzývám vládu, aby znovu zvážila podporu prezidentovy cesty do Moskvy na oslavy výročí konce druhé světové války,“ uvedl v reakci na Zemanova slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…