Pane Bakalo, pozor: Odboráři varují před fackami a výbuchem hněvu. A Jakl se Vám směje

19.09.2013 8:11

Po oznámení vedení společnosti OKD, že navzdory protestům uzavře Důl Paskov, se rozhořely emoce jak mezi horníky a odborářskými předáky, tak na politické scéně. Hromy a blesky směřují především na hlavu Zdeňka Bakaly, který se v časech úspěchů rád prezentoval jako tvář těžařského gigantu, ačkoliv ve společnosti NWR, která doly vlastní, má pouze menšinový podíl.

Pane Bakalo, pozor: Odboráři varují před fackami a výbuchem hněvu. A Jakl se Vám směje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek mu podle deníku Právo například vzkázal, že by měl státu Důl Paskov prodat za jednu korunu a ještě být rád, jak dobře to pro něj dopadlo.

Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Václava Klause, si pak rýpl do dalších aktivit, kterými se Bakala rád veřejně prezentuje, zejména do pražské Knihovny Václava Havla, kterou miliardář financuje. „Možná by pan Bakala mohl propuštěné horníky zaměstnat v Havlově knihovně, kterou platí,“ vzkázal Jakl.

Jiří Zátopek, odborář z Dolu Paskov, však politiky i vlastníky varoval, že by v tuto chvíli měli vážit slova. Jinak by prý úterní vniknutí demonstrantů do bývalého sídla těžařské společnosti nemuselo být posledním incidentem. „Nálada je hodně ponurá, houstne, lidé to těžce nesou,“ varuje.

V podniku podle něj žádná agrese nehrozí, ale jinde za horníky nikdo ručit nemůže. „Stačí jedno špatné slovo, kapka, a emoce vzplanou. A za to, co lidi udělají mimo šachtu, zodpovědný nejsem,“ upozornil odborový předák.

I šéf hornických odborů Jaromír Pytlík upozornil, že lidé jsou velmi rozlícení, a navíc už nemají co ztratit. „Horníci nechodí daleko od facky, a když je někdo přitlačí ke zdi, tak se není co divit,“ myslí si Pytlík.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…