Pane Drahoši... Opravdu ne, vzkázal analytik k plánům profesora

31.01.2018 9:10

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který prohrál s Milošem Zemanem ve druhém kole prezidentské volby, přemýšlí nad vznikem nové strany. Analytik společnosti Kantar TNS Pavel Ranocha jej však před tímto varuje. „Pro další stranu už není místo,“ řekl Právu.

Pane Drahoši... Opravdu ne, vzkázal analytik k plánům profesora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

„Výsledky parlamentních voleb z loňského října ukazují, že prostor už je velmi fragmentovaný. Je tu spousta menších stran, které se sotva dostaly přes pět procent, a další strana nebo hnutí by to jen dále rozdrobilo. Další fragmentace je nesmyslná,“ poznamenal Ranocha.

Anketa

Která strana nejlépe hájí prezidenta Zemana?

6%
3%
80%
1%
10%
hlasovalo: 11948 lidí

Nedokáže si podle svých slov vůbec představit, že by se strana Jiřího Drahoše dostala do Parlamentu. „Mnohem lepší cesta, o které se už nyní mluví, by byla kandidatura do Senátu s podporou jedné či více existujících stran. Jinak v tom nevidím smysl,“ sdělil jasně. 

Čísla podle něj naznačují, že lidé jej zčásti volili jen proto, že byl Antizeman. Podotkl také to, že opravdu neplatí dělení Praha versus zbytek republiky a velká města versus venkov. „Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že Miloš Zeman byl nejsilnější v obcích s počtem obyvatel mezi 50 až 89 tisíci. Tam byl mnohem silnější než na venkově. Zřejmě v tom velkou roli hraje regionalita,“ poznamenal Ranocha. Potvrdil však to, že Zemana volili méně vzdělaní lidé. 

Závěrem rozhovoru pak Ranocha nepopřel ani to, že volby mohly ovlivnit řetězové e-maily. „Mail typicky dostáváme od někoho, koho známe, a podvědomě mu víc důvěřujeme,“ poznamenal jasně Ranocha. A kdo by podle něj mohl převzít Zemanovy voliče? „Začalo se spekulovat, že Zeman si vybral jako nástupce Tomia Okamuru. Je zcela jasné, že v tuto chvíli by byl pro většinu lidí nepřijatelný, ale pokud je to pravda, může Zeman krůček po krůčku tuto politickou figuru legitimizovat a posouvat veřejné mínění pro něj správným směrem,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…