Pane Drahoši, co to říkáte? Jiří Čunek se postavil profesorovi v ČT

10.10.2018 7:55

Jiří Drahoš a Jiří Čunek. Dva nově zvolení senátoři, kteří do horní komory Parlamentu postoupili již v prvním kole senátních voleb. Oba muži byli hosty Událostí, komentářů ČT24.

Pane Drahoši, co to říkáte? Jiří Čunek se postavil profesorovi v ČT
Foto: screen: ČT24
Popisek: Hosty Událostí, komentářů byli Jiří Drahoš, Jiří Čunek a Přemysl Sobotka.

„Chápu Senát jako pojistku demokracie a určitou hráz proti nenadálým a nečekaným změnám Ústavy. Senátor je volen za určitý obvod a vůči tomuto obvodu má závazky. Svoji roli chápu jak v tom užším, tak v tom širším slova smyslu,“ řekl Drahoš úvodem, jemuž podle vlastních slov chybí, že Česká republika nemá žádnou vizi. „Tu zoufale postrádám,“ dodal.

Anketa

Je v pořádku, když zastupitelé vytvoří koalici bez strany, která vyhrála komunální volby?

10%
90%
hlasovalo: 12689 lidí

„Myslím si, že je to marketingový tah říkat, že je tady nějaké takové nebezpečí. Ohrožení vytváří ti, kteří se zaštiťují. Senát má být pojistkou a je, ale je tu řada jiných problémů,“ oponoval Jiří Čunek, který je senátorem již od roku 2006. Zároveň však dodal, že s Jiřím Drahošem nemá žádné osobní problémy a chystá se na spolupráci. „Ohrožení demokracie ale necítím,“ zmínil.

„S panem Čunkem nesouhlasím. Máme tady politiky, kteří hovoří o zrušení Senátu. Souhlasím s panem Čunkem v tom, že Senát je hráz v těchto změnách, ale netvrdím, že se nic takového neděje,“ dodal Drahoš, jenž stále ještě neví, v jakém senátním klubu bude sedět.

Pořad najdete ZDE.

Ani Čunek se pak nechtěl příliš vyjadřovat k tomu, zda by chtěl být předsedou Senátu. „Volby ještě neskončily. Právo nominovat předsedu by měl mít klub, který bude mít většinu v Senátu,“ řekl Čunek. 

Podle Drahoše je nutné lidem stále vysvětlovat smysl Senátu. „Je nutné lidem trpělivě vysvětlovat, aby lidé neslyšeli jen to, od politiků, že je Senát zbytečný,“ zmínil Drahoš. „Já voličům určitě nemám chuť vysvětlovat smysl Senátu. Důležité je pracovat a voliči pak pochopí ty zlomové chvíle,“ zmínil Čunek. 

K Senátu ve vysílání promluvil také expředseda horní komory Přemysl Sobotka (ODS). „Větu ‚Zrušíme Senát‘ jsme slyšeli od pana Babiše. Naše Ústava je však tak dobře vyvážená, že Senát tu svoji opoziční roli odehrává. Nehrajme si na to, že Senát je nepolitické těleso. Je to politické těleso založené na jednotlivých strategiích politických klubů,“ poznamenal Sobotka. I z toho důvodu chápe rozhodnutí Jiřího Drahoše přiklonit se k senátnímu klubu až po druhém kole voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…