Pane Farský, vy jste komik. Vy byste nemohl dělat ani koncipienta. Václav Klaus v nejlepší formě vytáčel poslance STAN

04.02.2019 16:41

Novela zákona o mazání příspěvků na sociálních médiích vedla ke konfrontaci Jana Farského ze STAN a Václava Klause mladšího z ODS v pořadu Pro a proti na iRozhlasu. Oba politici se na konci ledna střetli v konfrontaci, která nebyla prostá osobních invektiv. Klaus prohlásil, že ve firmě, která dělala důvodovou zprávu k novele, by Farský nemohl dělat ani koncipienta. Farský zase vracel úder, že Klaus je marxista, který chce znárodňovat Facebook.

Pane Farský, vy jste komik. Vy byste nemohl dělat ani koncipienta. Václav Klaus v nejlepší formě vytáčel poslance STAN
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v interview s Janou Bobošíkovou na XTV

Anketa

Měla by vláda zvýšit daně na tvrdý alkohol a hazard, jak naznačuje premiér Babiš?

78%
22%
hlasovalo: 6259 lidí

„Evropská unie chystá před evropskými volbami obrovskou ofenzivu, přijímá desítky úředníků, jejichž jediným úkolem bude cenzurování. Budou rozhodovat, jaká zpráva je dezinformací a jaká ne. Jsou na to vyčleněny desítky milionů korun,“ uvedl Klaus a dodal, že EU se již spojila se čtyřmi giganty typu Google, Facebook, Mozilla a Twitter, aby mazaly „dezinformační“ příspěvky. Taktéž prý EU hodlá podporovat média, která si zvolí, což podle Klause ohrožuje svobodu slova nejvíce od roku 1989 a on s tím hodlá bojovat.

Anketa

Měla by vláda zvýšit daně na tvrdý alkohol a hazard, jak naznačuje premiér Babiš?

78%
22%
hlasovalo: 6259 lidí

„Je předně úplně nesmyslná, zbytečná a nefunkční,“ nesouhlasil Jan Farský s návrhem a dodal, že už Klausův úvodní útok na Evropskou unii je důkazem toho, že účelem je dostat ho do médií a přesvědčit voliče, že mu jde o svobodu slova. „Vede k tomu, že se bude cenzurovat, poškodí to komunikaci mezi lidmi a bude se omezovat svoboda lidí,“ obviňuje Farský Klause, že návrh povede k přesnému opaku toho, co Klaus tvrdí. Klaus podle něj buď nepochopil, co navrhuje, nebo dělá z lidí blbce. Zákon je podle Farského nesmyslný a naprosto k ničemu.

Na to Klaus reagoval, že v novele je pouze uvedeno, že sociální sítě nemohou omezovat svobodu slova nad rámec českých trestních zákonů. Dodal, že názory konzervativní, podobné jeho názorům jsou vytlačovány, zatímco názory lidí, jako je Farský, či komentáře o demokratizaci a fetišizaci majetku mají zelenou.

Farský uvedl, že Klaus na svých profilech také maže a blokuje uživatele (kterých má více než 100 tisíc), takže se podle novely taktéž dopouští přestupku. Ale Klaus na to reagoval, že Farský zákon nepochopil a jde o „vědomé karikování“, protože se zákon vztahuje na provozovatele, nikoliv uživatele. „Pan Farský je členem tadyté evropské platformy uvnitř Parlamentu, takřka zde nevystupuje, pouze když někdo řekne něco proti Evropské unii, tak společně s paní Pekarovou vyskočí a velice hystericky to brání. Celá strana STAN je samozřejmě v Evropském parlamentu, hlasuje proti České republice, například aby na nás byly uvaleny sankce za to, že nechceme imigranty,“ opřel se Klaus do  Farského a jeho strany. Pokud jde o dezinformace, podle Klause je logické, že na to musí být cenzor, který rozhodne, co je a není dezinformace. Doplnil, že už název strany Starostové a nezávislí je dezinformace, protože ODS a lidovci mají starostů mnohem více a o nezávislosti by si také mohli popovídat. Farský pak namítal, že v zákoně je správce a provozovatel definován jinak, než Klaus tvrdí, a politici se začali překřikovat.

Moderátor se Farského tázal, zda by neměl být rád, že zákon bude chránit i STAN před smazáním pod politickou záminkou. „Toho ale ten návrh pana Klause vůbec nedosáhne. Toho dosáhne to jednání na úrovni Evropské unie, protože ta chrání svobodu slova, zatímco pan Klaus na ni útočí,“ tvrdil Farský a dodal opět svůj příklad o mazání příspěvků na Klausově profilu. „Vy jste komik, ještě dvacetkrát to řekněte,“ dodal k tomu Klaus s tím, že již vysvětloval, že tohoto případu se zákon netýká. Farský argumentoval důvodovou zprávou, ale Klaus prohlásil: „Důvodovou zprávu psala renomovaná právní kancelář, kde by pan Farský nemohl dělat ani koncipienta,“ za což ho moderátor pokáral, aby se zdržel invektiv.

Farský pak změnil argument a zmínil, že každý, kdo používá Facebook, musel souhlasit s podmínkami užívání. A Václav Klaus mladší, podle Farského liberál, se prý chová jako marxista a chtěl by Facebook znárodnit. Za tento výrok byl moderátorem taktéž pokárán, ale prý se jen snažil vyrovnat skóre vzhledem k útokům na jeho osobu. Klaus chce podle poslance regulovat soukroměprávní vztah, což je prý nesmyslné. Přirovnal jeho návrh k danění církevních restitucí.

Klaus na to odpověděl, že jde o „regulaci regulace“, a doplnil, že taková regulace již existuje, že není možné diskriminovat lidi podle názorů a rasy například při ubytovávání či v obchodech, s čímž souhlasí. Dodal i další příklady, jako jsou RRTV nebo územní plán. Farský pak obvinil Klause, že se mu pravidla Facebooku přestala líbit, takže vymyslel zákon, který jemu povolí mazat na svém profilu příspěvky, zatímco Facebooku ne.

Moderátor pak citoval mediálního analytika Josefa Šlerku, podle kterého nemá Facebook zapotřebí mít prostor, kde se lidé budou nenávidět, protože pak lidé na Facebook nebudou chodit. A ptal se poslance ODS, zda tím nemaří byznys společností. Klaus odvětil, že by chtěl, aby zmizela udavačská atmosféra, ve které se lidé snaží najít na profilech něco, za co by Facebook mohl dotyčného zablokovat, a doplnil, že našel podporu u všech stran s výjimkou Pirátů a o téma je rozhodně zájem v médiích, takže o hloupost nejde. Ze STAN prý podepsal poslanec Pávek, kterého pak Farský podle Klause silně cenzuroval. Farský se ohradil, že jde o nesmysl.

Poslanec STAN následně tvrdil, že bez moderace budou sociální sítě naplněny lžemi a nesmysly a „umřou“. A dojde podle něj ke zničení diskuse, k čemuž směřuje podle Farského Klausův návrh. Klaus se pak svěřil, za co byl zablokován, tedy za tvrzení, že pohlaví jsou jen dvě. Ale Farský na to namítal, že Klaus vypustil důležitá fakta o zbytku svého příspěvku (že kdo neuznává, že pohlaví jsou jen dvě, je psychopat), a apeloval, že moderace a blokace jsou ze strany soukromé společnosti naprosto normální. Klaus tvrdil, že Farský lže a on o psychopatech nepsal nic, chtěl reagovat, nicméně moderátor je přerušil, že čas vyhrazený pořadu již vypršel.

Celý rozhovor ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…