Pane Kalousku, vykašlete se na to. Šéf TOPky dostal varování už i od Bakaly

02.11.2017 13:34

Návrh blokovat Poslaneckou sněmovnu, který přinesl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, příliš nadšení nevzbudil. „Kalousek je pasé, chybuje, jen by Zemanovi nahrál,“ uvádí v té souvislosti i komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych. A přidává se rovněž profesor fyziky Jiří Chýla, také na serveru Aktuálně.cz, který vlastní Zdeněk Bakala.

Pane Kalousku, vykašlete se na to. Šéf TOPky dostal varování už i od Bakaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Fendrych ve svém komentáři konstatuje, že návrh Miroslava Kalouska o zablokování Sněmovny působí hloupě a nebezpečně. Kalousek chtěl, aby na ustavující schůzi nebyl zvolen šéf dolní komory. Bez jeho ustanovení by dosluhující vláda nemohla podat demisi. 

Kalousek se totiž obává skutečnosti, že nesežene-li Babiš podporu pro menšinový kabinet, mohl by spolu s prezidentem Milošem Zemanem protahovat vládnutí bez důvěry většiny poslanců. Podobně se obává i ODS. 

Původní text ZDE

Anketa

Jak dlouho byste Andreji Babišovi dovolili vládnout bez důvěry sněmovny?

hlasovalo: 13063 lidí

„Vládnout bez důvěry odporuje Ústavě. Zeman má dva pokusy na návrh premiéra, pak by přišel třetí, a pokud bude šéfem dolní komory Radek Vondráček z ANO, dá ho zase Babišovi. Zemanova Rusnokova vláda vydržela bez důvěry půl roku. Třikrát půl roku je rok a půl a dá se to natahovat klidně až na tři roky. Reálné riziko tu tedy je, ne že není,“ popisuje Fendrych s tím, že návrh na blokaci Sněmovny je však podobný. 

Volby, jak komentátor konstatuje, totiž proběhly, ANO Andreje Babiše vyhrálo. „Kalousek má včetně sebe sedm poslanců, hrstku. Je jedním z těch, kteří propadli. Svou kampaň postavil z více než poloviny na odporu k Babišovi a neuspěl. Voliči by nerozuměli, proč blokuje Sněmovnu. Jasně odmítli, aby tu dál vládl premiér za ČSSD. Blokování Sněmovny znamená vládnutí sestavy, kterou voliči škrtli,“ zmínil dále Fendrych.

Obstrukce by pak podle jeho názoru mohly ještě více posílit dvojici Babiš - Zeman. „On ty obstrukce potřebuje, jsou vodou na jeho mlýn, při nich by vystupoval jako moudrý, státotvorný politik, jako ochránce demokracie. Kalousek nedomýšlí tyto ‚detaily‘,“ kritizuje Fendrych.

„Smysl by mělo, kdyby se strany, které odmítají podíl na vládě nebo podporu menšinové vlády, shodly na svém vlastním předsedovi Sněmovny a prosadily ho. Stejně tak má smysl nutit Babiše, ať hledá dohodu, předvede, jaký je manažer a vyjednavač, ať sestaví kabinet s podporou, ať obchoduje se stranami, ať nabízí, co za podporu dá, to je běžný postup. ANO získalo 30 procent hlasů ze 61 procent voličů, jeden a půl milionu. Nemá žádnou národní většinu, i když volby vyhrálo. Dalších sedm milionů voličů buď Babiše nechtělo, nebo se neobtěžovalo jít volit. Proto je povinen hledat dohodu,“ míní komentátor se slovy, že obstrukce mají smysl jen tehdy, bude-li skutečně vládnout vláda bez důvěry. 

„Kalousek se předvedl jako politický mastodont, který nepochopil, proč volby prohrál. Nadějné je, že mu ostatní strany neskočily na špek a do toho nesrozumitelného dobrodružství se s ním nepustily,“ uzavřel Fendrych.

Profesor fyziky Jiří Chýla pak svůj komentář začal obdobně. „Poslední nápad Miroslava Kalouska zablokovat jednání nové Sněmovny názorně ukazuje na to, že on a jiní sice volají ‚Babišovi a Zemanovi neuhneme‘, ale ve skutečnosti dělají všechno proto, aby byl ve Strakovce z milosti hradního pána Babiš s menšinovou vládou a na Hradě na další období stejný panovník,“ podotkl s obavami Chýla. Že to nechápe Kalousek, jej podle jeho slov nepřekvapuje, ale podle něj by to měl hlavně pochopit Petr Fiala a lidovci. 

„Neustále opakování ‚se sprostým podezřelým‘ Babišem do vlády nepůjdeme a ani mu jinak ‚neuhneme‘ je kontraproduktivní a jen nahrává Zemanovi, který čeká na to, aby mohl povolební pat vyřešit podle svých představ a všem voličům před prezidentskými volbami připomenout svůj bonmot z doby před 15 lety ‚vládnout se musí umět‘. Kdyby se antibabišovci dokázali dohodnout a postavit aspoň ‚stojedničku‘, měl by tento postoj smysl, ale toho bez komunistů a Okamury prostě dosáhnout nelze. A Okamura je skutečným nebezpečím pro naši společnost, ve srovnání s ním je Babiš příjemný chlapík,“ poznamenává Chýla a podotýká, jak by měl Fiala změnit svou strategii.

Původní text ZDE

Míní, že by měl hlavně zapomenout na Čapí hnízdo a předvolební „s Babišem nikdy“ a přiznat voličům, že bez Babiše to bohužel nepůjde. „V současné konstelaci je tak jediný, který se může Babišovi postavit a říci mu asi toto: Milý Andreji, dnes v noci jsem měl takový zvláštní sen, v němž jsem Ti navrhl následující způsob řešení současné patové povolební situace. Půjdu do toho s Tebou a přibereme i nějaké lidovce, abychom měli pevnější většinu ve Sněmovně, budeme ji potřebovat. Ty budeš premiérem a já ministrem zahraničních věcí. Obhajovat naše národní zájmy efektivně a jednoznačně chceme oba a jsem přesvědčen, že si v tom budeme rozumět,“ poznamenal mimo jiné Chýla.

„Kdyby něco podobného Fiala řekl Babišovi a vystoupil s nabídkou i veřejně, měl by Babiš velký problém vysvětlit, proč by takový návrh nemohl přijmout a panu prezidentovi by Fiala vzal vítr z plachet, neboť i on by těžko mohl odmítnout takovou vládu jmenovat. Politici by ukázali, že přes všechny osobní animozity jsou schopni se dohodnout a respektovat přitom výsledek voleb a hradního pána k tomu nepotřebují,“ uzavřel se slovy, že tak by Fiala ukázal, že již není jen politologem, ale skutečným politikem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…